A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Népi Front: Korvin Ottó útján járunk

tanacskoztarsasag-2Gondolatok a Tanácsköztársaság kikiáltásának 97. évfordulója alkalmából.

Szép emlékezni, de nekünk most azon túl, cselekedni is  kell!

“Csöndes, nyugodt, szerény és tárgyilagos volt. Lágyságát és kedélyének mélységét csak azok ismerték, akik személyesen közel álltak hozzá. Mindenki mással mindig egyenletes, barátságos tárgyilagossággal beszélt.

Amikor a Peidl-kormány hivatalba lépése napján beszéltem vele, néhány nappal elfogatása előtt, utoljára csodáltam meg ezt a nyugodt-fölényes tárgyilagosságát. Egynéhány Budapesten maradt elvtárs beszélte meg vele a teendőket. Romantikusan túlfeszített, kalandokról álmodó vagy súlyos depresszióban vergődő elvtársak között Korvin barátságos tárgyilagossággal adta ki utasításait illegális lakásokra, az egymással való érintkezésre, összekötő szolgálatra stb.-re vonatkozóan. Mi is megbeszéltük, hogyan fogunk egymásnak tudósításokat küldeni, benyomásainkat kicserélni, hogyan fogom azt, amit írok, rajta keresztül a földalatti nyomdába eljuttatni. Azonban csak egyszer kaptam tőle tudósítást. Ez, mint minden, amit Korvin Ottó beszélt vagy írt, nyugodt volt, tárgyias, világos és találó, így jellemezték őt az összes elvtársak, akik a börtönben együtt voltak vele. A haláláig gyötört Korvin tiszta nyugalmával vigasz és felemelkedés volt összes fogolytársai számára. És amikor nyolc elvtárssal együtt halálra ítélték, a kivégzés előtt az ő példája és szavai voltak annak az erőnek a forrása, amely a néhány ingadozót és kétségbeesettet újra kiegyenesítette, és  szent ügyünk büszkén meghaló mártírjává tette. A proletariátus egyszerű hőseként élt, és úgy is halt meg. Megérdemelte, hogy a proletariátus legnemesebb mártírjaival együtt őrizze meg emlékét minden időkre.”- így ír Lukács György, a neves marxista gondolkodó Korvin Ottóról.

A magyar proletariátus méltósággal és büszkeséggel emlékezik a a Tanácsköztársaságra és a Kommunisták Magyarországi Pártjára. Elmondtuk és elmondjuk a dicsőséges napok történetét, s el fogjuk mondani még sokszor, hogy a jövőben születendő nemzedékek is megismerjék szabadságharcunk hősi napjait, a vörös forradalom aranykorát. Ma túl kell lépni a puszta emlékezésen. Mi a Népi Front, a kommunisták magyarországi pártja az emlékezésen túl, cselekvő ünnepléssel tisztelgünk a múlt eseményei   előtt.

Napjainkban kevés a múlt nagyszerűsége fölötti romantikus álmodozás. Igen, fontos, szükségszerű, de semmit sem ér a rendszeres, néha kínosan fárasztó aprómunka nélkül.

A dicsőséges 133 napot nagy mennyiségű hangyaszorgalommal végzett, a külső szemlélő számára láthatatlan munka, szervezés  előzte meg. Így van ez ma is. Attól még nem lesz forradalom, hogy egyszer-kétszer sokan vagyunk, vagy többen vagyunk egy-egy rendezvényen. Elengedhetetlen a számbeli gyarapodás, de kevés a változás kiharcolásához. Ahhoz forradalmi elmélet kell, és az elvtársak közötti mozgalmi szövet megerősítése.

korvinottoMindezt világosan látták a KMP alapítói, vezetői, és ezen az úton haladtak.”Korvin Ottó igyekezett rendszert vinni a munkába. Megkezdte a szervezést, és naponta több száz dolgot intézett el személyesen.” írja a kortárs forradalmár, Lengyel József. A forradalom nemcsak a vörös zászló lengetéséből áll, hanem hétköznapi, egyhangú tevékenységek sorozatos elvégzéséből. Röplapot szerkesztettek, amit eljuttattak az illegális nyomdába, aztán a nyomdából egy illegális helyre, és az illegális helyről az elvtársakhoz, akiket valahogyan el kellett érni.  Nem volt könnyű. Sokkal nehezebb volt megszervezni, mint ma. Mindenki azt végezte, amihez a legjobban értett. Néptribunokra és csendes szervezőkre egyaránt szükség van.

Ma sem könnyű. A legálisan kinyomtatott röplapot meg kell írni, ki kell nyomtatni és fáradságos munkával át kell adni a dolgozóknak. Ez a munka  nélkülözhetetlen!  S van még számos, amelyet a népi frontos hangyák naponta elvégeznek: fordítás idegen nyelvekből, elemzések, értékelések, anyagi alapok megteremtése, kapcsolattartás, emailezés, facebookozás, twitterezés és még százféle feladat, mert az van bőven, csak bírja az ember. Főleg idővel, amiből borzasztóan kevés van.

Korvin Ottó igazi példakép. Harcos, kitartó és becsületes élete volt.  A burzsoázia leggyűlöltebb ellenségévé vált.

Augusztus 7-én kimerészkedtem az Erzsébet térre, ott Korvin elvtárssal találkoztam. Három oldalról egy-egy civil futott felénk, az egyik kirántotta revolverét, a másik lefogta Korvin elvtársat. Én beugrottam a kapu alá és a szemeteskosarak között sikerült megbújnom kapuzárásig.Másnap szerencsétlenségemre – Egri Péter detektív felismert, és bevittek a főkapitányságra, ahol már 2-300-an voltunk összezsúfolva. Hajnalban belöktek egy összevert, véres emberi roncsot, és szólítottak engem: “Na nézd meg, itt a főnököd. Te is így jársz, és most csókold meg.” Schnell csoportvezető Korvin elvtárs nyakát szivarral égette, utána én  következtem.” (Sulyok István)

1919.december 19-én kimondták a halálos ítéletet. December 21-én megszületett lánya, Mária. Apja nyomdokaiba lépett bátran, egyenes tekintettel,  a Horthy-korszak sötétjében az illegális kommunista pártot szervezte. A halálos ítéletet Korvinon 1919. december 29-én reggel hajtották végre. 25 esztendős volt.

Emlékezzünk Rá gondos munkával és elvhűséggel.

Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front budapesti titkára

A Népi Front 2016. március 20-án (vasárnap) délelőtt 10:00-kor megemlékezést tart az újpesti Tanácsköztársaság-szobornál. Várunk mindenkit, aki magáénak vallja a magyar kommün emlékét!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail