Történelmi győzelem: kommunista jelölt nyert meg egy török önkormányzatot

A Török Kommunista Párt jelöltje, Fatih Mehmet Maçoğlu a pénzügyi átláthatóság képviselete és egy együttműködésen alapuló agrár termelési modell megvalósítása révén vált ismertté Ovacikban és a szomszédos körzetekben.

A TKP (Törökország Kommunista Pártja) jelöltjeként indulva Maçoğlu megnyerte Dersim önkormányzatát, ezzel a várost először igazgatják majd kommunisták Törökország történetében. A választásra jogosultak összlétszáma Dersimben – amely Tunceli tartományban, az ország keleti részén található – 56,943 fő, a teljes lakosságszám pedig 86,000 fő felett mozog.

Török Kommunista Párt

A nem hivatalos értesülések szerint Maçoğlu-ra 32.41% szavazott, őt követték a HDP, CHP, és az AKP (Erdogan pártja) nevű pártok- 27.97, 20.95, és 14.76 százalékkal.
„Demonstrálni fogjuk az egész országnak, hogy a szocialista modell működőképes” nyilatkozta a kommunista polgármesterként ismert politikus a SoL c. török lapnak. Maçoğlu már korábban is dolgozott Dersim polgármestereként.

A pénzügyi transzparenciára és a közösségi termelési modelljére alapuló programja nagy népszerűségnek örvend. Ezen kezdeményezések révén az önkormányzat mezőgazdasági támogatásokat is nyújtott, beleértve a vetőmagokat és a gázolajat, valamint a vételi garanciát.

„Bővítjük az Ovacıkban elindított termelési és adminisztrációs rendszert ”- nyilatkozta Maçoğlu, valamint kijelentette, hogy az önkormányzatot „ nyitott ajtó ”politikával fogják működtetni.

Maçoğlu

A török Statisztikai Intézet (TUIK) szerint Dersim 2016-ban az életminőségi indexben a legmagasabb városnak számított, és a legmagasabb iskolai végzettségű / írástudó lakosságaránnyal rendelkező városok közé tartozik.

A vasárnapi választások, amelyekben a törökök polgármesterekre és más helyi tisztviselőkre szavazhatnak az országban, az első ebben a formában, amióta Tayyip Erdogan tavaly jelentősen megváltoztatta az ország közigazgatását az elnöki rendszer megszilárdításaként. A hivatalos eredmények éjfélkor várhatóak.

Erdogan és pártja több mint 16 éve regnál a hatalomban, azonban hatalmas választási csapásokra készülhet fel hivatalos számadatok ismeretében, amelyek szerint az uralkodó Igazságügyi és Fejlesztési Párt (AKP) elveszítheti egyeduralmi pozícióit Ankara fővárosban, sőt Isztambulban, az ország legnagyobb városában is. Ez részben az országban kézzel fogható permanens gazdasági válságnak köszönhető.

Forrás: Telesur,

Fordította: Kútvölgyi Barna

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 431
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    431
    Shares