Szolidaritási nyilatkozat Venezuela mellett

Miközben földünket egy globális járvány hosszú távú hatásai fenyegetik, és mindenhol az együttműködés, a szolidaritáson alapuló megállapodások és a kölcsönös támogatás lehetőségeit keresik az állampolgárok életének megóvására, a világ egyik legerősebb országa vezetőjének képtelen ötlete támadt, ami még az eddigi támadássorozatát is fölülmúlja, mondhatni, önmagát is túlteljesíti abszurditásban.

Nicolas Maduro, a forradalmi Venezuela legitim elnöke
Nicolas Maduro

Múlt heti bejelentésével Donald Trump ismét bebizonyította, hogy gátlástalan ember, aki nem átallja nevetségessé tenni magát a nemzetközi közösség előtt, hogy gyűlöletkeltéssel néhány szavazatot szerezzen újraválasztásához. A népek politikai történetében nincs precedens arra, hogy egy államfő olyan vádakkal illesse egy másik ország államfőjét, mintha egyenesen egy western filmből lépett volna elő. Minden nemzetközi jogi elvvel és szerződésssel frontálisan szembemegy, hogy Trump vérdíjat tűzött ki egy másik szuverén ország elnökére. Ráadásul Nicolas Maduró elnököt és elődjét, Hugo Chávezt a nép többsége – immár több mint két évtizede – egy sor demokratikus választáson támogatta, s több puccskísérlet ellenében állt ki mellettük. Mr. Trump! Ön úgy tesz, mintha a világ csendőre lenne, törvényen kívüli szerepet játszik!

Ezen a héten az USA külügyminisztériuma, mintha nem ismerné a szuverenitás fogalmát, „a demokratikus átmenet keretei” címen, átmeneti venezuelai kormány felállításáról adott ki tervezetet. Hajmeresztő ötlet! A nemzetközi jog és a Venezuelai Bolivári Köztársaság alkotmánya alapján határozottan támogatjuk a venezuelai kormány válaszát, amelyben ez szerepel: „A bolivári kormány ismételten kijelenti, hogy Venezuela szabad, szuverén, független és demokratikus ország, amely nem fogadja el és soha nem is fogja elfogadni semmilyen külföldi kormány gyámkodását fölötte.”

A venezuelai emberek békét akarnak, különösen a mostani globális gazdasági, társadalmi és egészségügyi bizonytalanság idején. Magyarországról együttérzésünket fejezzük ki azok iránt, akik naponta azért harcolnak, hogy méltóságteljes, békés és szuverén életet élhessenek. A szankciók egy része egészségügyi hátrányt okoz Venezuela népének, és ezek fenntartása világjárvány esetén emberiség elleni bűntett. Követeljük, hogy az Egyesült Államok állítsa le a Venezuelával szemben egyoldalúan alkalmazott kőkemény gazdasági és politikai szankcióit, amelyekkel akadályozza a bolivári kormányt ezen nehéz időszakban abban, hogy megfelelő és időbeli segítséget nyújtson a népnek a koronavírus elleni védekezésben.

A szankciópolitika, a gyilkosságra bujtogatás bűncselekmény! Trump, a veszély te magad vagy, mert a USA-imperializmus nyers és törvénytelen érdekeit képviseled!

A szervezetek nevében aláírók:

Benyik Mátyás, ATTAC Magyarország Egyesület

Farkas Péter, Marx Károly Társaság

Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front

Hanti Vilmos, Magyar Ellenállól és Antifasiszták Szövetsége

Hirschler Tamás, Magyar Antifasiszta Liga

Krausz Tamás, Eszmélet folyóirat szerkesztősége

Kupi László, Latin-Amerika Társaság

Pintye Péter, Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete

Róna Judit, Szervezők a Baloldalért

Striker Judit, Ezredvég folyóirat szerkesztősége

Szebeni András, Május Elseje Társaság

Vajnai Attila, Európai Baloldal

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    33
    Shares