Mit jelent valójában a kommunista szó napjainkban?

Nem lehet egy mondatban elmondani. Eddig nem sikerült ezt a szót hétköznapi nyelven, mindenki számára érthetővé tenni. Megpróbáljuk elmagyarázni e szó valódi jelentését azoknak, akik ma azt hiszik, hogy a “kommunista” kifejezés valami elítélendő, milliók szenvedését okozó valami.

Kommunista lány Törökországban
Kommunista lány Törökországban

A kommunista, mint szitokszó

A jobboldal szeret mindenkit kommunistának nevezni, akit ő nem kedvel. A liberálisokat, a szocdemeket, környezetvédőket. Nincsenek ezzel egyedül. A magukat baloldalinak nevező, de egyáltalán nem baloldali emberek a Fidesz-KDNP kormányt kommunistázzák le. Egyiküknek sincs igaza.

Kommunista valójában az, akit a hatalmon lévők nem szeretnek és az a szándékuk, hogy ezt a borzasztó valakit/valakiket mások – azaz Te, a gyermeked, unokád, nagymamád, nagybátyád, unokatesód, a fodrászod, a fogorvosod, a barátaid – se szeressék. Olyan mint a mirelit spenót az oviba. Mindenki utálja! 

Nem ismerjük, de utáljuk őket

Felnőnek gyerekek és azt tanulják, hogy a kommunista, az egy szörnyű, szélsőséges ember, aki kegyetlen dolgokat tesz. Olyanok, mint a nácik! A kommunizmust pedig utálni kell, mert Marx és Engels gyilkos eszméi 100 millió ember haláláért felelősek. Mondják nekik minden nap, ők pedig a kétely leghalványabb jele nélkül elhisznek mindent anélkül, hogy életükben láttak volna akár egyetlen élő kommunistát is.

Pedig ott van a világháló. Az Internet egy szélesebb világ, ahol gyakran lehet találkozni kommunistákkal. Többek között velünk is. Minket pedig nem ismersz. Talán nem is akarsz, sőt, egyenesen a Pokolra kívánod a vörösöket.

Pedig furcsa és abnormális olyasmi ellen harcolni, amit nem ismersz, nem?

Vannak nagyon jószándékú emberek, akik gyűlölik a kommunistákat, de nem tudják, hogy miért.  Jól tudjuk, hogy vannak kommunista érzelmű emberek is, akik torz gondolatokat dédelgetnek erről az eszméről. Mindenkire ráfér a tisztánlátás.Két dolog kell hozzá: józan ész és nyitottság a másik irányába.

Mit nem akarnak a kommunisták?

A kommunista ugyanis nem egy gyilkos ideológia megszállotja, ahogyan azt tanultad a suliban és hallottad másoktól. A kommunista nem akar téged megölni, lecsukni, megkínozni, Gulágra küldeni még akkor sem, ha a történelemben erre volt már példa. A kommunista nem akar koncepciós pereket és nem hiszi azt, hogy a párt Vezére tévedhetetlen és isteni adottságokkal rendelkezik. Ha a világ meg tudta bocsátani a katolikus egyháznak a boszorkányüldözéseket és a Szent Inkvízicót, akkor bizalommal fordulhatsz a kommunisták felé is.

Mi is tehát a kommunista?

A kommunista szó ma azt az embert jelöli, aki felháborodik a világ igazságtalanságain. Akit zavar, hogy sokan élnek szegénységben, hogy ártatlan emberek veszítik életüket a pénzért, olajért folyó pusztító háborúkban.

A kommunistát zavarja, hogy a kiszolgáltatott embereket megalázzák és túlhajszolják a munkahelyükön. A kommunista azt szeretné, hogy tanulhass, utazhass, legyen normális munkahelyed, tudj venni vagy bérelni normális lakást, hogy munka mellett legyen időd azzal foglalkozni, amivel szeretnél. A kommunisták azt szeretnék, hogy ne az alapján ítéljék meg az embereket, kinek mennyi pénze van.

A kommunista nem vevő a gyűlölködésre, elítéli a mások lenézését, a gyengébbek szekálását. A kommunisták szeretik és védik a természetet. A kommunisták rossz szemmel nézik, ha a politikusok luxusszínvonalon élnek, míg mások nehezen jönnek ki a fizetésből. A kommunisták szeretnek megismerni más kultúrákat és barátságosak, nyitottak a külföldiekkel szemben. A kommunista úgy szereti a hazáját, hogy őrzi annak hagyományait. Ismeri a magyar verseket, olvassa a magyar irodalmat, értéknek tartja a népzenét és helyesen használja a magyar nyelvtant.

Egyszóval: a kommunisták nem rossz emberek.

Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 450
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    450
    Shares