Megújul a szlovák szocialista mozgalom

Új vezetőséget választott tegnap a Szocialisták nevű szlovák antikapitalista párt. Eduard Chmelár volt elnök (képen balra) utódja a fiatal Artur Bekmatov, aki egy időben az Baloldali Ifjúsági Frontot vezette.

A Szocialisták párt 2019-ben alakult és az idei választásokon közel 16.000 szavazatot szerzett a szlovákiai parlamenti választáson. (0.55%). Ideológiáját tekintve a kommunista mozgalom 21. századi áramlatához tartozik. Politikai irányvonalukat az ökoszocializmus, demokratikus szocializmus és az antikapitalizmus formálja.

Mivel a Szlovák Kommunista Párt (KSS) 30 év után először nem vett részt az országgyűlési választáson, a Szocialisták vette át a szlovák radikális baloldal vezető szerepét. A Népi Front testvérpártja, a Vzdor (Ellenállás) szorosan együttműködik a Szocialistákkal. A Szocialisták új vezetése a következő években a szervezőmunka fokozásával próbálja növelni a párt erejét. Olyan társadalmi ügyeket karolnak fel, amelyek a lakosságot közvetlen sújtják. A Szocialisták a szlovák forradalmi munkásmozgalom jövőjének egyik záloga lehet, miután úgy tűnik, hogy a Szlovák Kommunista Párt a nosztalgia-politika fogságában elsorvad.

Örömteli hír, hogy nem csak Szlovákiában, hanem Szlovéniában is elindult a radikális baloldal megújulása. A 3 kisebb marxista csoport egyesülésével létrejött Levice (Baloldal) politikai támogatottsága 8-10% körül mozog.

Őszintén reméljük, hogy a magyarországi marxista csoportok is megtalálják az együttműködés azon formáját, amely eredményesebb teszi a szocializmusért vívott harcunkat! A Népi Front nyitott azon szervezetek felé, amelyek számára a szocializmus nem a múltat, hanem a jövőt jelenti.

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •