Márai Sándor Horthyról: karrieréhes, kalandor dzsentri volt

Márai Sándor nagypolgári író, konzervatív, jobboldali ember volt, aki nem szerette a kommunistákat. Ő mondta az alábbiakat a kormányzóról és kormányosról.

,,Horthy, mindent összevetve, teljesen műveletlen ember volt,- amit sliff-nek neveznek, az megvolt benne, de máskülönben semmi. Gyilkosok és kalandorok vették körül (Héjjas,Gömbös), ő maga karrieréhes, kalandor dzsentri volt.”

Márai Sándor
Horthy Miklós Hitlerrel

Fehérterror

A Tanácsköztársaság leverése után, amelyben román és cseh intervenciósok segítették a lovas tengerészt, borzalmas megtorlás következett. Megfélemlítés céljából olyan embereket is elfogtak, akik nem vettek részt a kommünben. A különítményesek zsidók elleni pogromokat is rendeztek.Jászi Oszkár 5000 főre becsüli az áldozatok létszámát. Horthy kormányzói amnesztiát hirdetett, amivel mentesítette az összes gyilkost.

Mindenféle hivatalos törvényi felhatalmazás nélkül is lehetett pogromokat rendezni, mert a tettesek büntetlensége szavatolva volt.A második világháború idején Horthy Mikós kormányzósága idején több mint 600.000 zsidót irtottak ki. A magyar csendőrök ehhez készséggel nyújtottak segítséget. Olyan mértékben, amelyen még a német Gestapo is elcsodálkozott és lassúságra intette őket.

Amikor a katolikus káplánt akasztják

1919 augusztusában Simon József római katolikus káplánt, a szegények papját Horthy pribékjei halálra kínozták.Ősszel végigjárta a szegények házait és fát vett nekik. Segített a gyermekeket iskolába járatni, a betegekhez orvost hívott.A pribékek Isten szolgájának kiszúrják a szemeit és megnyúzzák.Majd ló farkához kötözik és miután a szent olajjal megkent fejét meggyalázzák,  felakasztják egy gesztenyefára.1945 után emeltek emléket számára Marcaliban. 27 évet hagyták élni. Az esperes könyörgött az életéért, de Horthy pribékjei arcul csapták Isten szolgáját. Hát ilyen demokrácia, keresztény szellem és jólét volt akkoriban.

Márai Sándor Horthyról
Márai Sándor jobboldali író. Horthyt utálta.

Faji törvények és csendőrsortűz

1920-ban Magyarországon hozták az első faji megkülönböztető törvényt. Erre a világon senki sem kényszerítette Horthyt. Ezt ő saját akaratából hozatta.

1937-ben a Pécs-környéki bányászok lehetetlen helyzetbe kerültek. Családjaik éheztek az alacsony bérek miatt. A tiltakozó bányászokba belelőtt a csendőrség

Revízió és antiszemitizmus

1940-ben, a második bécsi döntést követően, mikor Horthyék visszakapták Erdély és Partium  északi részét ott is iszonyatos vérengzést hajtottak végre. Szándékosan írtam, hogy Horthyék kapták vissza, mert úgy viselkedtek mintha a tulajdonuk lett volna.Csíkszeredában egyetlen zsidó diákot sem vettek fel a gimnáziumba. 80-100 ember elindult a szovjet határ fele a csendőrök elől menekülve, de sokan  meghaltak és eltűntek az erdőkben.

 A zsidó hitre tért székely-magyar emberek közül többeket megkínoztak, gúzsba kötözték őket és úgy hagyták meghalni.

Csak nagyon kevés esetet soroltam fel. Idős emberek közül még élnek, akik emlékeznek ezekre a borzalmas időkre. Aki nem akar így élni és halni szálljon szembe azokkal, akik Horthy szellemét ki akarják kaparni a szennyből. 

Találkozzunk 2019. november 16-án 16:00-kor Budapesten, a Szabadság híd budai hídfőjénél a horthysta felvonulás ellen szervezett antifasiszta gyűlésen!

Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front

“Az én hazám gazemberek
Bordélya, bűnök óla;
Az én hazámon átok ül
És nem tud tenni róla;
Az én hazámat tetvesek
Bekenték szörnyű varral,
És csókolják bélpoklosok,
S átfogják céda karral.
Az én hazám a tébolyé,
Mit Belzebub igazgat:
Az én hazám fekete föld,
Akaszttat és akaszttat.” Gábor Andor

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 420
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    420
    Shares