Május 9 – a mosolygó Győzelem Napja

Sokan szeretik nézni a Győzelem Napja alkalmából rendezett katonai díszszemlét.

Szívet vidító élmény, látni a katonákat, akik élvezik a parádét, büszkék elődeikre. Azokra a szovjet katonákra, akik legyőzték a sötétség birodalmát, a náci Németországot. Jogosan büszkék nagyapáikra és dédapáikra! Nehéz felkészülés előzi meg ezeket a katonai rendezvényeket, de nem nehezebbek, mint a Nagy Honvédő Háború. 

„Alekszandr Kanysin, a végrehajtó hatalom tevékenységének ellenőrzésére létrehozott orosz Társadalmi Kamara nemzetbiztonsági bizottságának elnöke elmondta, hogy a minisztériumtól kapott információk szerint a Szovjetunió 8 millió 668 ezer 400 katonát veszített a nagy honvédő háborúban, 1941 és 1945 között. A háborúból a szovjet hadsereg és a flotta több mint 8,5 millió katonája, a KGB-hez tartozó határőrség 61,4 ezer katonája, valamint a belügyi csapatok 97,7 ezer embere nem tért haza soha. A korábbi hivatalos adatok arról szóltak, hogy az egykori Szovjetunió területén és azon kívül több mint 7 millió szovjet katona esett el.”- Múlt-Kor történelmi magazin. Senki sem tagadhatja ezt az emberfeletti áldozatot.

Tény, hogy a szovjet katonák a világon a legtöbb emberáldozatot követelő háborút vívták a békéért. Nem a Szovjetunió támadta meg Németországot, hanem a nácik, a Szovjetuniót. A szovjetek védték a hazájukat, Európát, a világot. Ha ők nincsenek, akkor mi sem vagyunk.

Nézem minden évben a katonák szelíden büszke arcát, s mindig feldereng közben az usánkás fej, a vörös zászlót tartó kéz, amely elhozta nekünk a békét és a szabadságot. Utat nyitott a fejlődés, az építkezés, az emberi élet előtt. Lehetővé tette, hogy megszülessünk. 

Sétálok a temetőben és nézem a fotókat a sírköveken. Barátságos, fiatal arcok, nyílt tekintetek. Itt véreztek el értünk. Semmilyen agymosás nem törölheti ki a felszabadítottak emlékezetéből az igazságot.

A világ legnagyobb ünnepe Május 9, mert a világot szabadította meg a pusztulástól. Neki, a szovjet katonának köszönheti életét még a német gyerekkatona is! 

A háború vége új tavaszt hozott Európának!

Köszönjük elvtársak! Örök mosolyotok ragyogja be a Földet!

Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 274
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    274
    Shares