Köszönet a felszabadító csapatoknak!

Örök hála és köszönet mindazoknak a népeknek és fiainak, akik gigászi áldozatot hoztak érte, hogy megmentsék hazánkat és a világot a fasizmus embertelen, tömeggyilkos tombolásától.

Hála a szovjet Vörös Hadsereg és a Szövetséges Csapatok katonáinak, akik készek voltak feláldozni az életüket is, nem csupán a saját hazájuk védelmében, de az egész világ megmentéséért is. Akik nélkül a mai generációk tömegei nem is élhetnének, meg sem születhettek volna.

Magyarország felszabadítása
Felszabadító szovjet katonák vonulnak át egy településen

A felszabadított üldözöttek gyermekei, unokái, dédunokái. Az ellenállók utódai. Mert hogy, ha nem is túl sokan, de voltak a mi apáink, nagyapáink, dédapáink között is bátor emberek, akik ugyancsak az életüket tették kockára, amikor szembe mertek szállni a rémuralommal. Szét merték tépni a katonai behívójukat. Sem parancsra, sem félelemből nem szolgáltak fasiszta hadseregben. Sem parancsra, sem félelemből nem vettek részt ártatlan emberek elleni harcban. Inkább idehaza mentették az üldözötteket, bátor anyáinkkal, nagyanyáinkkal, dédanyáinkkal, és gyermekeikkel az oldalukon. Róluk sajnos ritkán esik szó, pedig nekik is köszönhetjük az életünket, a szabadságunkat, a békés, nyugodt, emberhez méltó évtizedeinket

Hogy a mi generációink a háborúk borzalmait talán még ma sem tudják elképzelni. És az üldöztetést, az egyre tömeggyilkosabb fasizmus barbárságait is csak újabban vagyunk kénytelenek megtapasztalni. Ritkán esik szó azokról a magyar katonákról is, akik átálltak akkor a civilizált világ seregeinek oldalára és részt vettek hazánk felszabadításában, és a fasizmus megállításában a világon. Pedig többet kellene beszélni őróluk is. Nem csupán, mert nekik is köszönet az áldozatukért, de azért is, hogy példát vehessenek róluk a mai generációk. Őróluk kellene. Akikre tiszta szívvel büszkék lehetünk.

Én ma fejet hajtok hős elődeink előtt mind. És fejet hajtok mindazok előtt a nagyszerű kortársaink előtt is, akik ma is harcolnak a gyűlölet, a háborúk ellen. A barbár, gyilkos rögeszmék, a rasszista, fasiszta, náci tébolyok, és minden egyéb embertelenség, igazságtalanság ellen. Akik nélkül a történelem rémkorszakai szakadatlanul és akadálytalanul ismétlődhetnének. Ha ők többen lennének, már rég elfelejthetnénk a szégyenletes, barbár fejezeteit az emberiség történetének…

Vass Zsuzsanna facebook oldaláról

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 73
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    73
    Shares