Kommunisták az EP-választáson

2019. májusában európai uniós választásokat tartanak, hogy megválasszák az Európai Parlament képviselőit a következő 5 évre. A szélsőbaloldalt leginkább összefogó Európai Baloldal tagpártjai számos országban jelentős támogatottságot élveznek. Hogyan szavaznak a kommunisták az EP-választáson?

Nem teljes az egység

A polgári újságírás gyakran sorolja egy kategóriába azokat a marxista pártokat, amelyek politikai irányvonala a való életben oly annyira különböznek egymástól, hogy európai parlamenti képviselők nem is feltétlenül ülnek egy frakcióban. Nézzük, hol vannak kommunisták az Európai Unióban?

A kommunisták forradalmi szárnya

Az európai szélsőbaloldalnak két fő pólusa van: az egyiket az ortodox, marxista-leninista pártok adják, amelyek legjelentősebb zászlóvivői a Görög Kommunista Párt és a Portugál Kommunista Párt. Mindkét politikai formáció 5-7% közötti támogatottságot tudhat magáénak. Ebbe a csoportba sorolható továbbá a ciprusi AKEL, (25%, 2016) Belga Munkapárt (3%) valamint Cseh és Morvaország Kommunista Pártja, amely egészen a 2017-es országgyűlési választásokig a 3. legerősebb párt volt Csehországban a maga 15%-val.

Portugál Kommunista Párt gyűlése. A PCP Európai legnagyobb létszámú kommunista pártja
A Portugál Kommunista Párt gyűlése. Európa legtöbb tagot számláló kommunista pártja.

A magát forradalminak nevező kommunista pártok táborát erősítik olyan kisebb marxista szervezetek, mint Spanyolország Népeinek Kommunista Pártja, a Kommunista Párt (Olaszország) Német Kommunista Párt (DKP), az Osztrák Munkapárt (PDA), valamint Szlovákia Kommunista Pártja. (KSS). Ez utóbbiak közös jellemzője hogy támogatottságuk 1% vagy az alatti. E pártok rendszeres résztvevői a Kommunista és Munkáspártok Nemzetközi Találkozójának, ami egyfajta Internacionálé-pótléként szolgál.

Politikájukba gyakran vegyül euroszkepticizmus, továbbra is elkötelezettek a szocializmus iránt, ideológiájukban markánsan jelennek meg az osztályharc és a kapitalizmus meghaladásának gondolata.

Az újhullám

A hagyományos értelembe vett kommunista pártokkal szemben alakultak meg azok a mozgalmak, amelyek ugyan magukénak vallják a marxizmus ideológiáját, de nem vállalnak értékközösséget az egykori szocialista rendszerekkel. Ezen pártok struktúrája sok esetben eltér a kommunista pártok demokratikus centralizmus elve alapján működő mechanizmusaitól. Engedélyezik a platformok működését, a döntéshozatali eljárás nem központilag vezérelt, hanem alulról jövő, a helyi közösségek javaslataira épül. Ezen pártok sok esetben a szocialista/szociáldemokrata pártok koalíciós partnereként vannak jelen a politikában.

Az újhullámot nemzetközi szinten az Európai Baloldal nevű pártcsalád fogja össze, vezető erejét Portugáliban a trockista Baloldali Blokk, spanyoloknál a Podemos és az Egyesült Baloldal, Németországban a Die Linke, valamint a Görögországot kormányzó Sziriza adja. A holland Zöld Baloldal (az Orbán-kormányt elítélő jelentést író Sargentini pártja) és a szlovén politikába új szereplőként megjelenő Egyesült Baloldal (Levica) szintén ide tartozik. Ezen pártok mindegyike parlamenti frakcióval rendelkezik odahaza.

Die Linke tüntetése
Tüntet a Die Linke. Németországban – főleg az egykori NDK területén – jelentős támogatottsággal bír

Parlamenten kívül működik az olasz kommunista csoportokat összefogó “Hatalmat a Népnek” szövetség, az egykor szebb napokat látott Francia Kommunista Párt és a román Pasro.

Nem minden kommunista fogadja el az Európai Baloldalt

A gyakran tévesen kommunistának titulált Európai Baloldal nem egyedül, hanem a zöldekkel szövetségben, Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUEL/NGL) néven rendelkezik frakcióval az Európai Parlamentben. Ezt a frakciót azonban sok esetben pont a forradalmi kommunista pártok nem fogadják el. A görög kommunisták bojkottálják a frakciót és EP-képviselőik függetlenként dolgoznak az Európai Parlamentben. Az Európai Baloldalt opportunista szervezetnek tartják, amely a kapitalizmus fenntartásában érdekelt. Mások óvatosabb bírálatot fogalmaznak meg: a portugál, ciprusi és cseh kommunisták tagjai a frakciónak, de az Európai Baloldalban csak megfigyelő státuszuk van épp úgy, mint a Szlovák Kommunista Pártnak. A Német Kommunista Párt – bár nem rendelkezik képviselővel az EP-ben – megszakította kapcsolatát az Európai Baloldallal, és hasonlóan döntött a francia Baloldali Párt is, amely szorosan kötődik a francia szélsőbaloldalt vezetői Mélenchonhoz (20%-ot ért el a 2017-es elnökválasztáson). Legfőbb ellenérv az Európai Baloldal ellen, hogy politikája közelebb áll a baloldali szociáldemokráciához, míg a marxista antikapitalizmus a háttérbe szorul.

Görög Kommunista Párt tüntetése
A Görög Kommunista Párt gyűlése. Radikális baloldali formáció, sok fiatal támogatja. Élesen bírálják az Európai Baloldalt és a Szirizát.

Magyarországi helyzet

Magyarországon az Európai Baloldal partnerszervezete a Vajnai-féle Munkáspárt 2006. Thürmer pártja önmagát a forradalmi szárnyhoz sorolja, nemzetközi tekintélye azonban a rossz választási eredmények miatt erősen megkopott. A Népi Front szintén a forradalmi, antikapitalista célokat követő pártokkal áll kapcsolatban. A magyar kommunisták vélhetően nehéz helyzetbe kerülnek májusban. Mivel kétséges, hogy akár a Thürmer-párt, akár a Munkáspárt 2006 képes lesz összegyűjteni két hét alatt az EP-választáson való induláshoz szükséges 20.000 aláírást, könnyen előfordulhat az helyzet, hogy a kommunisták nem találnak olyan pártot a szavazólapon, amely többé-kevésbé az ő világnézetüket képviselné. Ami biztos: az Európa-szerte erősödő újfasiszta, szélsőjobboldali pártok jelentős veszélyt jelentenek Európa jövőjére nézve. Kérdéses, hogy a rendszerrel elégedetlen tömegeket milyen arányban tudják a kommunista pártok és újhullámos baloldali mozgalmak a maguk oldalára állítani.

Komszomol

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 421
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    421
    Shares