Katona Gábor beszéde a Köztársaság téren

Kedves Elvtársak!

Emlékezni jöttünk össze. 1956 vérzivataros őszére emlékezünk ,amikor a nemzetközi fasizmus és imperializmus támogatásával, kihasználva a kormány és a pártvezetés által elkövetett hibákat a letűnt  rendszer hívei fegyveres felkelést robbantottak ki! Október 23-a az egyetemi ifjúság által, a rendszer hibáinak a kijavítására történő felhívás  hatására elindultak a fiatalok, magyar és vörös zászlókkal  felvonulni. A fegyelmezett felvonulást   az  ellenforradalmárok folyamatosan provokálták. Hergelték  a tömeget!Különböző jelszavakkal, rémhírekkel fokozták a feszültséget!  (Ruszkik haza!,Le a kormánnyal!,Most vagy soha!)

A magyar zászlókból kivágták a népköztársaság címerét. Rémhíreket terjesztettek:”az AVO-sok a rádiónál lövik a népet”. A legbrutálisabb provokációtól sem riadtak vissza! ( a rádió őrségét már órák óta lőtték az ellenforradalmárok). A  következő napokban a felhergelt emberek megerősödtek, nagy mennyiségű fegyverhez jutottak, lefoglalták a teher és mentő autókat, folyamatosan támadták a rendőrkapitányságokat, pártbizottságokat. A  fegyveres erők nem tudtak hatékonyan fellépni ellenük: Nagy Imre és környezetének áruló magatartása  csak segítette őket. Aljas tervük megvalósításában egy nagy  akadály volt: a budapesti pártbizottság!

A fővárosban ez volt az egyetlen erő, amely szervezte a szocializmus védelmére harcot. Megkezdődött a munkások őrségének a megszervezése. Először csak botokkal vascsövekkel, majd később fegyverekkel védték a gyárakat az üzleteket, a fosztogató ellenforradalmároktól! Sokan jelentkeztek:volt partizánok, kommunisták, hogy fegyverrel harcoljanak az ellenforradalom ellen! Október 25-én a fegyveres bandák főkolomposai tanácskozást tartottak. A  határozat: a pártbizottságot el kel foglalni! Az ott lévőket meg kell semmisíteni!

A pártbizottságot két szakasz karhatalmista védte, mintegy ötven fővel. Kevés volt a fegyver.  A katonai akadémiáról sikerült ötven puskát szerezni némi lőszerrel, amit szétosztottak a pártbizottság munkatársai között. Október 28-án  értesültek róla hogy Nagy Imre feloszlatta a karhatalmat,az őrséggel közölték a fejleményeket, a sorkatonáknak  lehetőséget biztosítottak  hogy eltávozhatnak. De ők úgy döntöttek hogy maradnak és teljesítik a kötelességüket!

A járókelők jóindulatúan figyelmeztették az őrséget, hogy a közeli temetőbe nagy mennyiségű lőszert szállítanak. Elmondásuk szerint a pártház elleni támadáshoz 29-én megszaporodtak az őrség elleni provokációk.

Az épületből is megfigyelhető volt a fegyveres csoportok gyülekezése!

Másnap, 30-án tíz órakor több száz ellenforradalmár tüzet nyitott a pártközpont épületére megkezdődött az ostrom!

A védők hiába kértek nem kaptak erősítést, sőt a felmentésükre küldött négy harckocsi is a pártközpontot kezdte lőni! Ez eldöntötte az épületben levők sorsát.A fehér zászlóval kilépő parlameterekre gyilkos sortűz zúdult! Elözönlötték az ,válogatás nélkül gyilkoltak, törtek- zúztak, az iratokat kidobálták az utcára és felgyújtottá !Néhány súlyosan sérültet sikerült kimenteni, köztük Mező Imrét. aki válságos állapotban volta kórházban visszanyerte eszméletét, és mielőtt meghalt el tudta mondani a történteket!

Kedves elvtársak!  Ez a történet az emberi helytállásról szól. Mártírjaink becsülettel harcoltak a túlerő, az emberi aljasság ellen, szilárd hittel a szocializmus eszméiben. Egy boldogabb jövőben hittek. Emlékük legyen példa számunkra. Emlékezzünk rájuk, mert nem volt hiába az áldozatuk!

Nekünk már  sikerülhet jobb jövőt építeni, és méltóbban tudunk rájuk emlékezni, tanulva a múlt hibáiból.

 

ház

 

 

 

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.