Helyre kell állítani a kommunista mozgalom egységét!

2022-ben parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. E választás abban különbözik a többitől, hogy sorsdöntő jelentőséggel bír az ország jövőjének szempontjából. Azért sorsdöntő, mert ha most sem sikerült legyőzni a Fideszt és vele együtt az összes csatlósát (KDNP, Mi Hazánk, Munkáspárt), akkor Magyarország végleg a neofasizmus mocsarába süllyed.

Az ellenzék felismerte azt, amit a Népi Front már 2014-ben is mondott: csak akkor lehet szétzúzni a NER-t, ha minden egyes egyéni választókerületben egyetlen egy ellenzéki jelölt indul a Fidesszel szemben. Széthúzásnak, külön-külön indulásnak nincs helye, különben megoszlanak a szavazatok és a Fidesz győz.

A kommunista baloldal nehéz helyzetben van. Egyrészt, többségünk tökéletesen érti, hogy jelen helyzetben nincs lehetőség az Orbán-rezsim forradalmi úton történő megdöntésére, így kénytelenek vagyunk a jobboldal által kiherélt és eltorzított parlamentarizmus keretein belül mozogni.

A tömegek még nem értették meg, hogy a legfőbb baj nem maga Orbán Viktor személye vagy a Fidesz, hanem a kapitalizmus, amelyben 30 éve sínylődik az ország. Hogy a kapitalizmusból is annak egy fasisztoid változatát kell elviselnünk, az a NER előtti neoliberális korszak egyenes következménye. Soha nem tudott volna kétharmados győzelemmel hatalomra jutni a Fidesz, ha a ma ellenzékben politizáló politikusok (Gyurcsány és társai) nem egy keményen piacpárti, neoliberális és dolgozó-ellenes gazdaságpolitikát folytattak volna 2010 előtt. Ezt szintén egy olyan tény, amelyet az ellenzéki választópolgárok vagy nem értenek meg, vagy már elfelejtették.

Éppen ezért sokunkban felvetődik a kérdés, hogy miként álljanak a kormányváltás kérdéséhez azok a kommunista pártok és csoportok, akik részt akarnak venni az Orbán-kormány megbuktatásának nemes kísérletében, de úgy gondolják, hogy az megélhetési ellenzék liberális és álbaloldali pártjai által jelentette alternatíva sem vezet egy szociálisan igazságos, szolidáris Magyarország megteremtéséhez?

Sok válasz közül az egyik lehetséges az, hogy kikényszerítjük a radikális baloldal részvételét az ellenzék által szervezett előválasztáson. Ezen az előválasztáson a radikális baloldalnak egységesen kell fellépnie, egyfajta antikapitalista pártszövetségként. Ha egyesített erővel képes a teljes magyar antikapitalista pólus mérhető eredményt elérni, joggal követelhetjük a liberális ellenzéktől, hogy a kormányváltó küzdelemben a marxista erők is kapjanak helyet.

Hogy egy ilyen radikális baloldali pártszövetség sikeres lehessen az előválasztáson, ahhoz előbb helyre kell állítani a kommunista mozgalom egységét.

Nem egybeolvadásról, elveink feladásáról van szó, hanem az együttműködés egy olyan formájáról, amely lehetővé teszi a mostanáig ideológiai törésvonalak (és gyakran személyes konfliktusok) mentén szétszabdalt és egymással marakodó baloldali csoportok, pártok egységes fellépését a liberális erőkkel szemben egy esetleges előválasztáson.

Egyszerűen fogalmazva: egy időre tegyük félre a nézeteltéréséket a szocializmus múltjáról, jelenéről és jövőjéről és számoljunk le a radikális baloldalon tapasztalható, sokszor gyűlölködésbe fulladó személyi konfliktusokkal. Nőjünk fel végre az együttműködés nehéz feladatához, ha nem akarjuk, hogy egyenként, külön-külön váljunk a NER martalékává.

Kommunista egységfrontot!

(A szerző a Népi Front tagja)

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 293
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    293
    Shares