EP-választás, marxista szemmel

Összesen 9 pártnak sikerült összegyűjteni az EP-választáson való induláshoz szükséges 20.000 aláírást. Az alábbiakban összefoglaljuk a leglényegesebb információkat e pártokról, marxista szemmel.

A 2019-es EP választás magyarországi résztvevői osztályhovatartozásukat tekintve tőkés pártok. Bár egymástól élesen eltérő nézeteket vallanak az Európai Uniót és más nemzetközi problémákat illetően, mindannyian a kapitalizmus fenntartását támogató szereplők.

kommunista gyűlés
Kommunista gyűlés Portugáliában

Szélsőjobboldali kapitalisták

A májusi EP-választáson a burzsoázia euroszkeptikus, nacionalista és szélsőjobboldali érdekcsoportjai fognak összecsapni az Európa-párti, főként liberális vonallal. Ez előbbihez tartozik a Fidesz, a Jobbik, a Mi Hazánk Mozgalom és a Munkáspárt, míg ez utóbbit az MSZP-PM, Momentum, LMP és a DK alkotja.

A három említett szélsőjobboldali pártot és a csak látszólag kommunista Munkáspártot összeköti a menekült-kérdésben vallott rasszista és idegengyűlölő politika, valamint a túlfűtött nacionalista hangulatkeltés. Látnunk kell, hogy a menekültválságot a Közel-Keleten dúló háborúk váltották ki, amelyért az imperialista nagyhatalmakat terheli a felelősség. A háború, terrorizmus és nyomor elől Európára érkező menekültek a kapitalizmus áldozatai, akiket a fasiszta politikai mozgalmak a terroristákkal azonosítanak, hogy bűnbakot az elkövetett terrormerényletek kapcsán.

Munkáspárt: rasszista és idegengyűlölő

 A szélsőjobboldali pártok igyekszenek megosztani a munkásosztályt azzal a hamis gondolattal, hogy a Keletről beáramló proletárok leverik az európai béreket és kárt okoznak a dolgozónak. Egyedülálló módon Magyarországon nem csak a szélsőjobboldali politikusok, hanem a Magyar Munkáspár is azonosul e nézettel, megkérdőjelezve ezzel a kommunista és munkáspártok internacionalista szolidaritását a menekültekkel.

A párt honlapján megjelenő üzenet, „a migránsmentes-Európát” szlogen rémisztő módon összecseng a nácik „zsidómentes-Európa” víziójával. A hazai marxisták elutasítják a kommunista eszmének nacionalista és idegengyűlölő politikával való bemocskolását, ezért a 2019-es választáson nem támogatják a Munkáspártot.

Az EU nem megreformálható

Az ellenzék programjában az Unió integrációjának mélyítése, a környezetvédelmi témák és szociális ügyek állnak. A szociáldemokrata és zöldpárti politikai pártok egyre gyakrabban használják a “Szociális Európa” jelszavát, amely azt az illúziót kelti, hogy az Unió megreformálható.

Az Uniós tőkés konstrukció, amely intézményesített kereteket nyújt a nagyvállalatok számára a munkavállalók kizsákmányolására és a üzleti érdekeik érvényesítésére. Az Európai Unió mai formájában nem ad lehetőséget a munkásosztály társadalmi helyzetének javulására,, kulturális és szellemi kibontakozására, a dolgozók életszínvonalának növelésére.

Nincs jó választás

Egy megoldás van a kommunisták számára: marxista alternatívát kínálni Európa számára. Versengés helyett együttműködés, gyűlölet helyett nemzetközi szolidaritás, cenzúra helyett szabadság, az állam demokratizálása, a termelőeszközök társadalmi tulajdonba vétele és a politikai és gazdasági hatalom dolgozók általi birtoklása. Szocialista Európát! A 2019-es EP-választáson e célokat egy párt sem tűzi zászlajára. Marxista szemmel tehát, nincs kire szavaznunk májusban.

Népi Front Elnöksége


Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 610
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    610
    Shares