Az Európai Parlament antikommunista határozatát széles körben bírálják

Számos kommunista párt, valamint progresszív európai csoportok elítélik az Európai Parlament által szept. 19.-én elfogadott ellentmondásos határozatot. A határozatot a jobbközép Európai Néppárt (European People’s Party group, EPP Group) nyújtotta be. Hangsúlyozva az „emlékezés” fontosságát Európa jövőjére nézve, a határozat olyan messzire megy, hogy egyenlősíti a kommunizmust a nácizmussal. A „totalitárianizmus” összes európai emlékműveinek, köztük a Vörös Hadsereg emlékműveinek az eltávolítására is felhív.

Az Európai Unió antikommunista történelemhamisítása
Az EU is az antikommunizmus jegyében hamisítja a történelmet

A második világháborút „Európa történetének legpusztítóbb konfliktusaként” besorolva, kijelenti, hogy a háború „a Molotov-Ribbentropp paktumként is ismert, 1939. augusztus 23.-i német-szovjet megnemtámadási egyezmény közvetlen következménye” volt.

Progresszív aktivisták állítják, hogy egy ilyen határozat csak a folytatása az EU vezetés bűnös stratégiájának, amely szelektíven a kommunista párt és a Szovjetunió antifasiszta örökségét támadja, míg hallgat például Franco Spanyolországának és Mussolini Olaszországának a szerepéről a náci Németország támogatásában. Ez a két ország most a vezető EU tagországok között van.

Az Európai Egyesült Baloldal/Északi Zöld Baloldal (European United Left / Nordic Green Left, GUE / NGL) nyilatkozatot tett az Európai Parlamentben, elítélve a II. világháború kezdete 80. évfordulójának ürügyként való felhasználását történelmi revizionizmushoz, politikai pontok gyűjtéséhez.

Francesco Maringiò, az Olasz Kommunista Párt külügyi osztályának tagja, a Global Research-ben megjelent cikkében kifejtette, hogy a határozat az EU vezetésnek a történelmi igazság iránti megvetését tükrözi, amint megkísérli bizonyos európai kancelláriák felmentését a hozzájárulásuk felelőssége alól a fasiszta és náci rezsimek keletkezéséért és győzelméért, és az általuk elkövetett számtalan bűntettért.

A „totalitárianizmusok közti” egyenlőség és kompenzáció eme abszurd játékában, tette hozzá, a Vörös Hadseregnek a Hitler feletti győzelemben játszott alapvető szerepét tagadják.

Görögország Kommunista Pártja (KKE) is elítéli a határozatot, megállapítva, hogy ennek a „reakciós gyalázatosságnak” a célja legalizálni a kommunista pártok és szimbólumok betiltását számos EU-országban. Próbálják normalizálni a kriminalizálását és az üldözését a kommunista ideológiának, valamint az olyan népi mozgalmaknak, amelyek egyesítik az erőiket a kommunistákkal, hogy ellenálljanak az EU népellenes politikájának és a növekvő neofasiszta trendnek.

A Portugál Kommunista Párt (PCP) kijelentette, hogy „az EU Parlament által most jóváhagyott szöveg a modern történelem legreakciósabb koncepcióit és hamisításait támogatja, szánalmas kísérletben egyenlősíteni a fasizmust és a kommunizmust, minimalizálva és igazolva a náci-fasizmus bűneit és hallgatva a kapitalista nagyhatalmak – mint az Egyesült Királyság és Franciaország – összejátszó felelősségéről, az út kikövezéséért a II. világháború megkezdéséhez, abban a reményben, hogy a náci hordákat a Szovjetunió ellen lökik.

Kiemelve a Ribbentrop-Molotov paktumot, „figyelmen kívül hagyva annak a történelmi összefüggéseit, az Európai Parlament többsége által elfogadott határozat mellőzi, hogy a kapitalista nagyhatalmak tolerálták a fasizmus megerősödését több európai országban, összejátszottak vele és igazodtak hozzá, motiváltan a kommunista ideál, valamint a Szovjetunió dolgozói és népei hatalmas gazdasági és szociális vívmányai elleni harcuk által,” mondja a PCP.

A Partito Communista (PC) azt állítja, hogy mély gazdasági válság idején, amikor a dolgozók jogai és jóléte elleni támadások fokozódása sújtja a népi osztályokat, az EU antikommunista lépései csak rámutatnak az uralkodó osztályok stratégiájára, amely az osztályharchoz szükséges ellenállási és újjászerveződési képesség gyengítésére irányul.

A kommunista párt káderei olyan országokban, mint mások között Lengyelország és Ukrajna, üldözéssel néznek szembe az állam és neo-fasiszta csoportok részéről. Olyan államok is, mint Német- és Olaszország, vezetnek a bevándorlóellenes és hiper-nacionalista retorika terjesztésében.

Ford. Szende Gy.

Forrás: Balmix

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 63
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    63
    Shares