A Népi Front története 2012-2018: előszó helyett…

Hogy miért gondolta úgy 2012 nyarán egy tucatnyi baloldali, hogy 23 évvel a rendszerváltás után új kommunista pártot alapítanak, annak egyszerű oka volt: Magyarországon nem létezett igazi, autentikus marxista szervezet. Bár a Munkáspárt régi szereplője már a politikai életnek, az évek során tízezrek fordultak el tőle, leginkább Thürmer Gyula személye és a párt Fidesz-barát, nacionalista politikája miatt. Budapesten azonban kialakult egy ifjúkommunistákból és egykori munkáspártiakból álló közösség, amely mélyen hitt abban, hogy a magyar közéletet jellemző jobbratolódás ellenére is van létjogosultsága egy új radikális baloldali alternatívának. Az alapítók 2012. szeptember 22-én fogadták el a Népi Front politikai nyilatkozatát. Néhány hónappal később, 2012. december 1-jén pedig a Nőszövetség Andrássy úti épületében a gondolat tetté vált: Népi Front néven megszületett Magyarország új kommunista pártja, amely napjainkban is küzd egy boldogabb jövőért, amit úgy hívunk: szocializmus. A párt elnöke az akkor 23 éves Cseh Miklós egyetemi hallgató lett, Rónai Katalin és Katona Gábor pedig az alelnöki tisztséget vállalták el.

Rónai Katalin (balra) alelnök, Katona Gábor alelnök és Fogarasi Zsuzsanna, a Front jelenlegi elnöke koszorúz 2016. április 4-én a szovjet emlékműnél.

A Front megalakulásának híre ugyan nem ütötte meg a sajtó ingerküszöbét, a bíróságét viszont annál inkább. Közel másfél éves jogi herce-hurca után végül az Egri Törvényszék vette nyilvántartásba a Népi Frontot. Innentől fogva megindult a harc a NER és a kapitalizmus ellen: tüntetések, szórólapozások, pártgyűlések és megannyi küzdelem várt a Front maroknyi kommunista csapatára.

Amikor e sorok íródnak, immáron 6 esztendeje lesz annak, hogy magasba emeltük a mozgalom vörös zászlóját. Küzdelmes évek állnak mögöttünk, amelyet megannyi csalódás és siker varázsolt emlékezetessé. Talán túlságosan is optimisták voltunk, amikor reménykedtünk abban, hogy a Népi Front mérhető politikai támogatottsággal és népes aktivista táborral rendelkező párttá válhat belátható időn belül, mégis tévedés volna eddig elért sikereinket lebecsülni. Két dolgot ugyanis a kezdetektől fogva sikerült megőriznünk: a becsületünket és a függetlenségünket. A Népi Front mindig is önfenntartó és autonóm közösség volt, amelyet nem fizetett politikusok, háttérből irányító oligarchák, hanem tisztességes hétköznapi baloldali emberek működtettek, társadalmi munkában. És ez a mai napig igaz ránk.

Cseh Miklós beszédet mond Kádár János sírjánál

Volt-e értelme az eredményes politizáláshoz szükséges emberi erőforrások és anyagi fedezet teljes hiánya ellenére, kizárólag színtiszta meggyőződésből és az eszme iránti elkötelezettségből erőt merítve kommunista pártot szervezni a 21. század Magyarországán? A kérdés megválaszolását az olvasóra bízom. Mint a Népi Front alapító tagja és egykori elnöke, kötelességemnek tartottam részt venni e küldetésben. Köszönetet mondok azon elvtársaimnak, akik végig kitartottak a szocializmus ügye mellett és támogatták a Népi Front antikapitalista céljai megvalósításában. Kívánom a Népi Front minden tagjának, szimpatizánsának és barátjának, hogy ugyan olyan elszántsággal és szilárd meggyőződéssel álljanak ki a kommunista eszme mellett, mint ahogyan azt tették elődeink az illegalitás sötét éveiben. Szolgáljon e párttörténeti dokumentum munícióként mindazok számára, akik a fasizálódó Magyarországon tovább őrzik a forradalom lángját!

Cseh Miklós, 2019

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  • 189
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    189
    Shares