A 56-os Köztársaság téri mészárlás áldozataira emlékeztek

Több radikális baloldali szervezet, köztük a szociáldemokrata Baloldali Jövő Fórum, az Európai Baloldal és a kommunista Népi Front tartott közös megemlékezést Budapesten a Köztársaság téri mészárlás évfordulóján.

Az ellenforradalom történetében október 30-a sorsdöntő fordulatot jelentett: a világot bejárták az amerikai újságíró által készített sokkoló képek, amelyen a budapesti pártbizottságot védelmező kiskatonák meggyalázott holttestei láthatóak. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a jogos népi elégedetlenségből fakadó mozgalom célja már nem a szocializmus megreformálása , a sztálini hibákkal való leszámolás, hanem a népi demokratikus rendszer megsemmisítése és a kommunisták meggyilkolása volt. Ezt pedig nem nézhette tétlenül sem a Szovjetunió, sem pedig a szocialista tábor többi országa. Benkő Gyula, a Baloldali Jövő Fórum elnöke beszédében felidézte e tragikus nap eseményeit. Emlékeztette rá, hogy a mártírhalált halt Mező Imre többször kért segítséget a pártház védelmére Nagy Imre miniszterelnöktől, aki cinikus közönnyel csak annyit mondott: ahol fűrészelnek, ott hullik a forgács. Az eredmény ismert: több tucat pártalkalmazott és kiskatona esett a lincselő csőcselék áldozatává. Nagy Imre elárulta munkatársait, elvtársait.

A megemlékezésen felszólalt Hirschler Tamás is, aki az 1956-os események nemzetközi összefüggéseiről beszélt. Nem volt realitása annak, hogy néhány évvel a nácizmus legyőzése után a második világháború befejezése után Magyarország a szocialista tömből kiszakadjon. Ez ugyanis a jaltai rendszer megbontását eredményezte volna, amelyet sem a Szovjetunió, sem pedig az USA nem fogadott el. Nagy Imre rádióbeszéde és azon koncepciója, amely az amerikai segítségre támaszkodva adta volna fel a szocializmus építését Magyarországon, csupán egy hamis illúzió volt, amely fokozta a káoszt és az ellenforradalmi terror áldozatainak számát.

A Köztársaság téri pártház szimbólum azok számára, akik nem fogadják el 1956 “forradalom és szabadságharcként” való aposztrofálását. Az meggyilkolt kiskatonákkal és pártmunkásokkal együtt emlékezzünk arra a több, mint 222 áldozatra, akik életüket veszítették 1956 véres októberében.

Cseh Miklós

 

Kérlek oszd meg a cikket, ha tetszett!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.