Jól szerepelt a szlovákiai választáson a Vzdor!

vzdorstranaA 2014-ben alapított új kommunista párt történetének első parlamenti választásán 3182 választó bizalmát nyerte el. A két évvel ezelőtt tartott Európa Parlamenti voksoláson még csak 1769 ember támogatta a főként fiatalokból álló antikapitalista szervezetet. Ez az eredmény igen pozitív és jelentős annak tekintetében, hogy a Vzdor alig 2 év alatt több ezer fős támogatói bázisra tudott szert tenni, míg az 1992-ben alakult Szlovák Kommunista Párt (KSS), amely 2002-ben még 6.3%-al a törvényhozásba is bejutott, az idei választáson 0.62%-ot ért csak el. A KSS drámai  hanyatlásával és egykor több, mint 180.000 fős táborának 16.000 főre csökkenő széthullásával párhuzamosan már elindult a szlovák kommunista mozgalom lassú, de biztos ütemű megújulása. A Stanislav Pirosik által vezetett Vzdor párt rendszerellenes fellépése és következetes, baloldali politikája esélyt ad arra, hogy Szlovákiában új erőre kapjon a forradalmi baloldal.

Miként Magyarországon a Népi Frontnak, úgy Szlovákiában a Vzdornak is tőkés körülmények között kell megszervezni politikai tevékenységét. Ez nem csak azt jelenti, hogy a polgári sajtó médiablokád alá vonja pártjainkat, elhallgatják létezésünket és nem tudósítanak állásfoglalásainkról, hanem azt is, hogy a kampányhoz és a politizáláshoz szükséges anyagi forrásokat önerőből, kapitalista üzleti csoportok támogatása nélkül biztosítjuk. Ennek következtében ugyan a politikai versenyben a Vzdor és a Népi Front egyenlőtlen feltételekkel, óriási hátránnyal és lemaradással vesz részt a többi tőkés párttal szemben, viszont a kapitalizmustól való teljes függetlenség lehető teszi, hogy e fiatal kommunista formációk betöltsék történelmi szerepüket, azaz hogy a rendszer valódi ellenzéké váljanak. A Vzdor jó úton halad ahhoz, hogy a régi, sikertelen Szlovák Kommunista Párt helyére lépve megszervezze a széles körű népi összefogást a kapitalizmus ellen Szlovákiában..

Sok sikert kívánunk szlovák elvtársainknak!

Előre, Vzdor!

Népi Front Országos Elnöksége
Budapest, 2016. március 6.