A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Kubában nem eltűrik, hanem elítélik a csalókat!

Cuba Communist_PartyA szocialista Kubában nem elképzelhetetlen, hogy magas rangú állami vezetők elnyerik méltó büntetésüket, ha csalással, lopással károsítják meg a dolgozókat. Egy kubai bíróság korrupció miatt négytől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítélte egy állami vállalat tizenkét vezetőjét, közöttük három volt miniszterhelyettest – jelentette kedden a Gramma, a kommunista párt lapja.

A Cubaniquel cég tizenkét vezetőjét a szigetország keleti részében fekvő Moában működő Pedro Soto Alba üzem bővítése tárgyában folyó „tárgyalások, pályáztatás és megvalósítás során elkövetett korrupció” vétkében találták bűnösnek. A cég nikkel és kobalt feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozik. Az ítélet a Raúl Castro elnök 2006-os hatalomra kerülése óta meghirdetett korrupcióellenes kampány keretében született meg. Ehhez képest a „magyar demokráciában” a korrupció a mindennapok részévé vált, a hatalom pedig asszisztál hol a BKV szétlopásához, hol pedig az EU-s pályázati pénzen eltűnéséhez. Természetesen ezen nem kell meglepődni, hiszen minden egyes elsikkasztott forint a magyar dolgozók nyomorát és a hatalmon lévő zsarnokok zsebét növelik.

„Tekintettel a tények súlyosságára és az ország gazdasága szempontjából egyik stratégiailag fontos területre gyakorolt káros hatására”, a holguini tartományi bíróság a legsúlyosabb büntetést (12 évet) szabta ki Alfredo Zayas volt miniszterhelyettesre (2004–2007), a vállalat ügyvezető igazgatójára. Ricardo González volt miniszterhelyettest (2001–2004 és 2007–2010), a cég igazgatótanácsának igazgatóját, a projektigazgatási bizottság elnökét tízévi, Antonio de los Reyes volt miniszterhelyettest, a projektigazgatási bizottság tagját pedig nyolcévi börtönre ítélték.

Ez a kemény korrupció ellenes lépés is bizonyíték ara, hogy a szocializmust építő Kuba nem mentegeti azokat, akik az országot meglopják. A kilenc másik elítéltre, akik különböző tisztségeket töltöttek be a vállalaton belül, négytől hét évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Mind a tizenkét elítélt – akárcsak az ügyészség – fellebbezhet az ítélet ellen a kubai legfelsőbb bíróságnál.

Raúl Castro január 29-én a kommunista párt kongresszusán közölte, hogy kivétel nélkül fellépnek a korrupcióban vétkesek ellen.

A nikkel Kuba fő exportcikke, a moai üzem a kubai állam és a kanadai Sheritt International tulajdonában lévő vegyes vállalat kezelésében áll.

2010 szeptemberében Yadira Garcia nehézipari minisztert váltották le „a beruházások és a termelőfolyamat ellenőrzésében felfedett mulasztások” miatt.

Helyesnek és példamutatónak tartjuk azt, amit a kubai kommunisták a korrupció elleni harc jegyében cselekszenek. Mi is hasonló vasszigort követelünk a népünket megnyomorító spekulánsok ellen!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail