A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Már manipulálja Orbán a választásokat

Orbn Viktor_a_kalszosbanKibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, hogy lesz választói regisztráció. Egy megbízható iPad-en valószínűleg már írják is a törvényszöveget, kizárva a nyilvánosságot. Részleteket nem tudunk, de álláspontunk egyértelmű: a választók előzetes bejegyzésének bármilyen formáját elutasítjuk. Két okunk van erre: feleslegesnek, egyúttal antidemokratikusnak tartjuk - írja az MSZP elnök

Mielőtt bármely Fidesz-vezető azzal jönne, hogy az MSZP nem vett részt a választási eljárási törvényről szóló egyeztetésen, ahol ez téma volt, leszögezem: pontosan tudjuk, mire jók a fideszes egyeztetések. A Fidesz-szótárban ez a szó azt jelenti, hogy bár elmondhatjuk a véleményünket, úgyse számít

 

 

 

 A végén pedig nem is azt a szöveget viszik szavazásra, amelyről egyeztettünk. Semmi értelme nem lett volna ezzel tölteni az időnket.

Ami a regisztrációt illeti, erre olyan országokban van szükség, ahol nincs megbízható népességnyilvántartás. Magyarországon létezik ilyen. Pontosan tudni lehet, mely állampolgároknak van szavazati joguk a választás napján, ezt nagyon szigorúan szabályozott adatbázis tartja nyilván. Teljesen felesleges egy másik adatbázist létrehozni és adminisztrálni, hogy megtudjuk, amit már amúgy is tudunk. A Fidesz egyszerűbb választási rendszert ígért, erre hivatkozva törölte el például a második választási fordulót. Most meg beiktatna egy amolyan "nulladik fordulót", ami bonyolítja a rendszert, pénzt és energiát pazarolva. 

Mindig észben kell azonban tartani, mi az, ami a Fidesz számára a legfontosabb: a hatalma megtartása, bármi áron. A regisztráció pazarlás, de van célja. A kormánypárt nehezebbé akarja tenni, hogy az őt kritizáló választók eljussanak a szavazóhelyiségekbe. Bármennyi idő áll is majd rendelkezésre a bejelentkezésre, bármilyen adminisztrációt is igényel majd a regisztráció, bármilyen is lesz a tájékoztatás, egy biztos: akadály kerül a választó és a szavazócédula közé. Ezért tartjuk elfogadhatatlannak a regisztrációt.

Emlékezhetünk, egy névtelenül nyilatkozó fideszes politikus már májusban elszólta magát. Kikotyogta, hogy nem akarják, hogy "a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok" döntsék el a választást. Először is, hadd szögezzem le, hogy minden választópolgárra, az MSZP-ellenesekre nézve is sértőnek tartom az ilyen minősítést. Másrészt, enyhén szólva meglepő a démonizálás és a lebutított kampányszövegek kritizálása egy olyan párttól, amely kizárólag ezekkel az eszközökkel nyert választást. Emellett, szerintem semmivel sem rosszabb az a választó, aki a kampány végén dönt, mint az, aki elkötelezetten ragaszkodik éveken át a démonizáló politika alaptételeihez. Minden felnőtt állampolgárnak joga van voksolni, mert az életét eldöntő kérdések dőlnek el a választáson. Minden állampolgárnak joga van akkor döntést hozni a részvételről és a szavazás irányáról, amikor akar. Ebből nem engedünk. Elfogadhatatlan, hogy mondvacsinált adminisztrációs akadályok miatt bárki elessen a döntés jogától. 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail