A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Így ünnepelték a magyarországi kurdok a Newrozt, a kurd újévet

ocelankep"A forradalom vörös lobogójának leszármazottjai vagyunk
Nézd a múltunkat milyen véres
Senki ne mondja, hogy a kurdok halottak, a kurdok élnek
Élnek és soha nem eresztik le zászlajukat!" (Kurd Himnusz)

A Newroz a kurd nép nemzeti ünnepe. A szó kurd nyelven annyit jelent, „új nap”, amely alatt a tavasz első napját értik. Ez az „örök tavasz” mítoszához is kapcsolódó ünnep időben megelőz minden újévi és vallásos fesztivált a Közel-Keleten és Európában.
A kurdok a Kr. e. 612. évet tekintik időszámításuk kezdetének, ekkor győzték le elődeik, a médek a hatalmas Asszíriát és alapították meg a Méd Birodalmat. A mítosz szerint Kr. e. 612. március 21-én Kawa, a patkolókovács egy népi felkelés vezetőjeként megölte az asszíriai zsarnokot,  Dehak királyt, és felszabadította a kurdokat a Közel-Kelet sok más népével együtt. Azóta minden év március 21-én hatalmas tüzet gyújtva ünneplik ezt az évfordulót, amely a kurd nép számára a szabadság, a béke, a testvériség és az egyenlőség napját jelenti, a zsarnokság alóli felszabadulást szimbolizálja - a fény diadalát a sötétség felett.
A Newroz ünnepét Kurdisztánban általában szabad téren tartják, ahol hatalmas tüzeket gyújtanak és a zenés-táncos programok mellett színpadi jeleneteket is előadnak, amelyek Kawa és Dehak küzdelmét jelenítik meg.

A Népi Front tagjai idén is részt vettek a Newrozon, a kurdok legszebb harci ünnepén. 

A hősi népnek sok mártírja van, akikre fájdalommal és tisztelettel emlékeztünk. Katonák, akik életüket adták az emberségért, szabadságért, demokráciáért  folytatott harcban, fiatalok, fiúk és lányok, öregek, civilek, gyerekek. Ők az ISIS és  a fasiszta törökök által meggyilkolt vagy tűzharcban meghalt mártírok. Emlékezünk ezúton is hősi halált halt elvtársainkra és mindazokra, akik börtönökben várják a felszabadulást. 

Az idei ünnep szép volt, dinamikus, szenvedélyes. Az ő életük elválaszthatatlan a történelemtől és a politikától. Mindez erőt és optimizmust sugárzott. 

Kurd, magyar, határontúli táncokat láthattunk és dalokat hallhattunk. Később híres kurdisztáni művészek harci éneke idézte a forradalom lángjait. 

Csodálatos kurd ételekkel és édességekkel kedveskedtek. Kaptunk egy pár órányit abból a kultúrából és harci szellemből, amelyet kevés irigyelni! Meg kell tanulni és át kell venni a forradalom vörös zászlajának bátor népétől. Testi, lelki és szellemi táplálék a világ legharcosabb népétől, melynek katonáitól retteg az ISIS és a török hadsereg.

Rettegjen és ne legyen se éjjele, se nappala a gyilkosok hordáinak!

Köszönjük Kurdisztán, hogy harcoltok egy jobb világért! 

 Együtt harsogjuk világgá: éljen, elnökünk Abdullah Öcalan, APO! 

Minden kurd számára jelkép a 17 esztendeje magánzárkában raboskodó forradalmár. Minden kommunista számára a nemzetközi  munkásmozgalom legnagyobb élő vezetője.

Szabad, független, szocialista Kurdisztánt!

Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front budapesti titkára

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail