A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Népi Front a húsipari dolgozók mellett+videó

husipar

2012. december 8-án, délután 5 órakor a Húsipari Dolgozók Szakszervezete tartott a Kossuth téren demonstrációt, hogy tiltakozzanak a húsipar drasztikus leépülése ellen. A dermesztő hideg ellenére legalább kétszáz munkás volt jelen a megmozduláson. Reális veszéllyé vált, hogy a nagy múltra visszatekintő és egészen az 1989-es rendszerváltásig virágkorát élő magyar húsipar a cukorgyárak szomorú sorsára jut. Nem csak nemzetgazdasági, hanem szociális szempontból is óriási kárt okozna a magyar társadalomnak megmaradt húsüzemeink elveszítése, hiszen több száz munkás kerülhet az állástalanok amúgy is népes táborába. A tüntetésen az elkeseredett és a létbizonytalanságtól rettegő dolgozók arról panaszkodtak, hogy 1990-ig jó volt húsipari munkásnak lenni, mára azonban megalázónak kevés, a minimálbérért egy kicsivel több fizetésért kénytelenek dolgozozni. A magyar kapitalizmus 22 éve lassan, de biztosan kényszerítette térdre a magyar húsipart. Mára olyan, egykor sok ezek embernek munkát adó húsüzemek tűntek el a föld felszínéről, mint a Debrecen, vagy Zalaegerszeg. Ez utóbbi helyén ma plázák és egyéb multinacionális cégek vannak. Most szombaton a megmaradt utolsó húsfeldolgozó nagyüzemek megmaradásáért álltak ki a dolgozók.


A Népi Front aktivistái, akik röplapokkal és zászlókkal érkeztek a demonstrációra, jelenlétükkel fejezték ki szolidaritásukat a húsipari dolgozókkal. A Népi Frontot leszámítva egyetlen politikai párt sem képviseltette magát a rendezvényen. A Népi Front röplajában leírtak az alábbiakban olvasható:


Védjük meg a magyar húsipart!
Húsipari dolgozók! Hogyan történhetett meg, hogy az egykor virágkorát élő húsipar a rendszerváltás óta eltelt 22 évben lényegében elsorvadt?
Miért engedték a 4 évente cserélődő, a kapitalizmust és piacgazdaságot dicsőítő kormányok azt, hogy kialakuljon egy olyan igazságtalan versenyhelyzet, amelyben a külföldi tulajdonú cégek adómentességet élvezhettek, miközben a gyárainkat fokozatosan ellehetetlenítették?
Nem nyugodhatunk bele, hogy olyan híres üzemek, mint a gyulai és a kapuvári gyárak bezárjanak! Szolidaritást vállalunk azzal a több száz dolgozóval és családjukkal, akiknek a megélhetése forog most kockán! Felháborító, hogy a kormány közönnyel és a munkások sorsa iránti közömbösséggel kezeli ezt a rendkívül fontos szociális és nemzetgazdasági kérdést!
A Népi Front követeli: mindkét gyárat vegye meg egy állami tulajdonú bank, hogy az üzemek elkerüljék a felszámolást! A termelés megindítása után a munkások, dolgozók bevonásával szülessen döntés a gyárak jövőjéről! Vizsgáljuk meg a munkásönigazgatás lehetőségét! Veletek vagyunk!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail