A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Akik Biszku Bélának köszönhetik életüket

Biszku BlaBiszku Béla generációja lassan eltávozik ebből a világból. Napról napra kevesebben vannak köztünk azok, akik nem csak a történelem könyvekből tanultak a XX.század nagy sorsfordító eseményeiről, a második világháború borzalmairól, 1956-ról, hanem át is élték annak minden percét. Ahogy e sok kegyetlenséget tapasztalt nemzedék sorai mind ritkábbá válnak, úgy hódítanak egyre nagyobb teret az eltorzított történelmi magyarázatok. Az egyetemet frissen elvégzett fiatal történészek alakítják a nemzeti emlékezetet meghamisított vagy éppen elhallgatott tények alapján és ők hoznak ítéletet olyan korszakok meghatározó politikusai felett, amely korszak viszonyairól sem élő tapasztalattal, sem pedig a valóságnak megfelelő ismerettel nem rendelkeznek. Mégis e fals narratívák válnak uralkodóvá a köztudatban, különösen ha kommunista politikusokkal vagy antifasiszta ellenállókkal kapcsolatos képtelen állításokról van szó.

A jövőre nézve ez tragikus, hiszen elvész a múlt hiteles ismerete. Fiataljaink csak egy hamis képek őriznek majd tovább az utókor számára. Még fájóbb az, hogy a történelmi jellegű cikkek és televíziós műsorok hamis információk alapján formálják az állampolgárok értékrendjét és világnézetét. Így fordulhat elő, hogy 70 évvel a második világháború befejezése után az antifasiszta ellenállókat hazaárulónak, Ságvári Endrét közönséges gyilkosnak, Biszku Bélát hóhérnak tartja a lakosság jelentős része, miközben a valódi gyilkosokat, Horthy Miklóst és a 30-as évek antiszemita közéleti személyiségeit példaképnek tekintik. A rendszerváltás után felnőtt generáció nemzeti hősként kezeli Nagy Imrét és cinkostársait úgy, hogy közben nem tudják, milyen rémtetteket követtek el az úgynevezett forradalmárok 1956 őszén. Ebből kifolyólag  nem érthetik meg Biszku Béla szerepét a törvényes rend helyreállításában sem. Kritikátlanul elfogadják a ma hivatalos Biszku-képet, amely náci háborús bűnöshöz hasonlítja az egykori belügyminisztert. Hiteles információk hiányában, pontosan azok elhallgatásának köszönhetően Biszku Béla megítélése vélhetően hosszú időn át negatív marad: ő lesz a gyűlölt belügyminiszter, a kegyetlen tömeggyilkos, kinek kezéhez sok száz ember élete tapad. Ez a fajta antikommunista hitvallás mérce és elvárás lesz azon feltörekvő fiatalok számára, akik önmagukra demokratikus és haladó gondolkodású értelmiségként szeretnének tekinteni, hogy megtalálják számításukat a politika világában.16851 biszku-bela-3

A történelemnek azonban még az ilyen brutális mértékű meghamisítása sem arathat teljes győzelmet. Vannak az országban szerte olyan igazságszerető emberek, akik dacolva a véleményükért járó következményekkel, fontosabbnak tartják a történelmi valóság melletti kiállást, az 1956 körül szőtt legendák leleplezését. Ők Biszku Béla ma élő tisztelői. Köztük van Katrin is, aki Béla bácsi legjobb barátjaként hosszú éveken át nyújtott támaszt és segítséget a nehéz időkben. Az egykori belügyminiszter elhunyta után sem tagadta meg e szoros barátságot. Katrin az elmúlt napokban idézést kapott a rendőrségre, mivel a rendőrség vizsgálatot indított Biszku Béla halála ügyében. "Mégsem akárki volt!"-felelte a rendőrtiszt Katrinnak, aki azt kérdezte, hogy miért hónapokkal a temetés után indul el a nyomozás? Katrint elkísérte a rendőrsége egy idős asszony is. "Íme, egy holocaust túlélő, akit Biszku Béla mentett meg a haláltól"-így mutatta be az idős asszonyt Katrin a rendőrtisztnek. Egyetlen újságíró, sem pedig történész nem tesz említést arról, hogy a II. világháború során Biszku Béla fegyverrel harcolt a német megszállók ellen. És nem csak harcolt, hanem életet is mentett: Szüdi György költő, Radnóti Miklós pályatársát nem vitték el Auschwitzba, mert volt egy bátor ember, aki a saját életét is kockáztatva bujtatta a deportálásra ítélt zsidó honfitársainkat. Biszku Béla volt az. Ma már csak az Erdős-testvérek, Ilona és Mária tudja igazolni, hogy mindez így történt. Ők is neki köszönhetik életüket. A Forgath-család, Rebeka, Zsuzsa és Lili, valamint két kiskatona, akiknek Biszku elvtárs segített Svájcba menekülni, már nincsenek az élők sorában. Milyen cinikus, hogy manapság az újságírók náci háborús bűnösökhöz hasonlítanak egy igaz hazafit, antifasiszta ellenállót. Biszku Béla 1921 szeptember 13-án született Márokon. 95 éves lenne. Ezzel az írással szeretnénk tisztelegni emléke előtt. Biszku Elvtárs! Nem hagyjuk kialudni a lángot!

Cseh Miklós, Népi Front elnöke

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail