A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Szinte bármit megtehetnek majd a kórházakkal az új helytartók!

korhazromMiközben a társadalom az olimpia lázában ég, a kormány pedig a tömegkommunikáció minden frontján menekült-ellenes üzenetekkel hangolja gyűlöletre és félelemre az embereket, már elkészült az a fideszes előterjesztés, amivel a kormány végleg romokba döntheti az egészségügyet. Egy előzetes kormányzati koncepció szerint 8-10 rendkívüli hatás rendkívüli hatáskörrel felruházott kancellárra bízná a kormány 2017 januárjától az egészségügy rendbetételét. A tervezet szerint a kórházaknak nem lenne önálló költségvetésük, finanszírozásukat az irányító kancellária költségvetésén belül kezelnék, azaz minden döntés a kancellária kezében lenne. Mit jelent ez valójában? Íme néhány példa:

- minden beszerzésnél ( a WC-papírtól a műszerekig) a kancelláriához kell fordulni; már bebizonyosodott a Klik esetében, hogy ez az út járhatatlan

- a kancellária döntheti el, hogy egy-egy intézményben milyen szolgáltatások maradhatnak

- átcsoportosíthatnak orvosokat, ápolókat egyik kórházból a másikba

- ők fogják eldönteni, hogy a betegek hol kapják meg a szükséges ellátást

- valahol nem tartanak kifizetődőnek valamilyen egészségügyi szolgáltatást, akkor áttelepíthetik egy másik intézménybe a szolgáltatást és az ahhoz tartozó szakembereket.

Orbánék központosítási mániája, amely egyébként már az oktatási rendszerben is komoly gondokat okozott, felvet néhány kérdést. A kancelláriákon bizonyára sokan fognak dolgozni nem egészségügyi végzettségűek is. (mint ahogyan a KLIK-nél is olyan emberek dolgoznak, akik az elmúlt évtizedekben csak kívülről láttak iskolát). A hozzá nem értő helytartók mi alapján fognak nap, mint nap döntéseket hozni? Csak nem kizárólag gazdasági szempontok alapjn? Sem a beteg, sem az egészségügyi dolgozó nem számít?

A fideszes tervezetből kiderül az is, hogy a kancellária-rendszer felállításától 10 milliárd forintos megtakarítást vár a kormány. De mennyibe fog kerülni magának a kancelláriának a felállítása, működtetése, az ott dolgozók valószínűleg nem csekély fizetése? Milyen forrásból fogják-e költségeket fedezni? Egyébként már az is javítana valamit az egészségügy mostani helyzetén, ha azt az összeget, amit a kancelláriákra fordítanak, az egészségügyre fordítanák.

ronaikA kormány szándéka világos: újabb összegeket akarnak kivonni az egészségügyből. Olyan emberek fognak dönteni, akik nem értenek az egészségügyhöz, csak a gazdasági érdekeket nézik. Végül pedig azok járnak a legrosszabbul, akik szegények és nincs pénzük megfizetni a magánklinikát, így számukra csak a kritikán aluli állami szolgáltatás marad az esély a gyógyulásra.

Tudomásul kellene vennie a mindenkori kormánynak, hogy az egészségügy nem üzem, amelynek nyereségesen kell működnie, és a lakosok egészsége ennél sokkal fontosabb. Az is nyereséget hoz, csak nem direkt módon.

Vissza kell tenni az egészségügybe azt a több százmilliárd – ezermilliárd forintot, amit a rendszerváltás óta kivontak az egészségügyből. Hogy honnan vegyék a pénzt: néhány felesleges projekt megszüntetéséből: pl. Liget projekt (200 milliárd Ft), kormányzati negyed bárhol, olimpia rendezése (több ezermilliárd forint), stadionépítések, stb.

Pártunk, a Népi Front tiltakozik az egészségügy további ellehetetlenítése ellen! Követeljük, hogy annyi pénzt áldozzon a mindenkori kormány az egészségügyre, hogy az a XXI. századnak megfelelően tudjon működni, és a betegeket ellátni.

Rónai Katalin, Népi Front alelnöke

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail