A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Nem a Fidesz a kommunista, hanem mi

kommunista-nepifrontEllenzéki politikusok és újságírók erőszeretettel hasonlítják az orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszerét a szocializmus évtizedeihez, a fideszes politikusokat pedig nemes egyszerűséggel lekommunistázzák. Nagy hiba!
Miért? Azért, mert a Fidesz semmilyen tekintetben nem kommunista még akkor sem, ha soraikban olyan emberek is ülnek, akik egykor az MSZMP-ben kezdték el politikai pályafutásukat.
Persze nem meglepő, hogy a politikusok, újságírók, egyéb közéleti személyiségek szitokszóként használják a kommunizmus fogalmát abból a célból, hogy lejárassák ellenfeleiket. Így volt ez cirka 160 évvel ezelőtt is, Marx korában. Íme:

"Akad-e ellenzéki párt, amelyről kormányon levő ellenfelei nem híresztelték, hogy kommunista, akad-e ellenzéki párt, amelyik nem vágta vissza a kommunizmus megbélyegző vádját a haladottabb ellenzékieknek éppúgy, mint reakciós ellenfeleinek?" - idézet az 1848-ban megjelent Kommunista Kiáltványból.

Hiába, a világ nem sokat változott. A politikai párbeszéd, akarom mondani, politikai acsarkodás eszköztárának szerves része a kommunistázás. Őszintén szólva, egy kicsit kezd unalmas lenni. Nem csak azért, mert a rendszerváltás óta eltelt 26 év, hanem azért is, mert akik ezt a fogalmat degradáló, lejárató szándékkal használják, fogalmuk sincs arról, hogy mit is jelent-e szó. Nem tudományos igénnyel, csak olyan hétköznapiasan, egyszerűen megpróbálom körülírni, hogy mégis nagyjából kit is lehet igazából kommunistának tekinteni, legalábbis az én olvasatomban.

Kommunista az, aki a bérből és fizetésből élők kizsákmányolására épülő kapitalizmus ellen küzd, hogy helyébe egy olyan társadalmi-gazdasági berendezkedés lépjen, ahol a termelőeszközök közösségi tulajdonban vannak, az államhatalmat a dolgozó tömegek demokratikus kontrollja ellenőrzi, ahol a kulturális-szociális felemelkedésnek köszönhetően eltűnik az emberek közötti egyenlőtlenség és mindenki munkájának függvényében részesül a megtermelt javakból. Lehetne még recézni a meghatározást, egy egész könyvtárnyi irodalma van a marxizmus tudományának, de most elég, ha a nép egyszerű nyelvén fogalmazva megértjük a kommunisták legalapvetőbb céljait. Ugye nem nehéz belátni, hogy akiket az ellenzék és a kormánypárt kommunistának titulál, azoknak közük sincs az igazi kommunistákhoz? Hiába volt Gyurcsány Ferenc egykor befolyásos KISZ-vezér, napjainkban a neoliberális kapitalizmus támogatója, nem pedig annak ellenfele. Kövér László házának pincéje is őrzi még talán az MSZMP vörös tagkönyvét, pedig Kövérnél véresszájúbb antikommunista aligha él ma szegény meggyötört hazánkban. Ezek az emberek soha nem voltak hithű kommunisták. Karriervágy, törtetés, jólét, előjogok vezették őket a politika világába, nem az elvek. Elveik ugyanis nincsenek, annál inkább vannak érdekeik. Pont ezért élhették túl a rendszerváltást, ezért lehetnek ők ma is meghatározó figurái a közéletnek.
Nade ha ők nem kommunisták, akkor hol vannak a vörösök?
Parlamenten kívül. A Népi Frontban. A pár évvel ezelőtt alakult új kommunista pártban. És hogy mit akarnak? Nem Sztálint, nem Gulágot, nem tömegmészárlást, mint ahogyan azt feltételeznék sokan, hanem a szocializmusnak egy olyan modelljét, amely erős demokratikus vonásokkal rendelkezik, tiszteletben tartja az emberi jogokat és egyúttal létbiztonságot teremt a hétköznapi emberek számára. Ők a kommunisták, az igaz kommunisták, nem az MSZP, pláne nem a Fidesz.
Uraim, hölgyeim, tessenek gondolkodni, mielőtt valaki rázendítene a kommunistázásra! Politikai korrektség és hitelesség szempontjából fontos volna pontosan és jól használni  fogalmakat!
Akkor még egyszer: kommunista=Népi Front

Cseh Miklós

osszefogas

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail