A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

József Attila, az aktivista

jozsefattila1“A világot vérrel és mocsokkal elárasztó kapitalista életforma és a burjánzó fasizmus buktatói között a párt fokozódó erővel vívta meg nem alkuvó harcát az új rendért, a szocializmusért. A Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetségének jutott a feladat: maga köré gyűjteni a fiatalokat, osztályharcosokká nevelni őket a mozgalom számára.

A kommunista ifjúmunkások rendezték a vasárnapi túrákat. Kora tavasztól késő őszig a vasárnapi reggeleken kis csoportok gyülekeztek a hídfőknél, villamosmegállóknál, utcasarkokon.

Előre megbeszélt terv szerint rajzottak ki a városból, s valahol a budai hegyekben, távoli mezőkön, forrásoknál összeverődtek a csapatok. Dallal verték föl az erdők csöndjét, játékosan kergetőztek a réten, fiatalok voltak, majdnem gyerekek. Mire kifáradtak a hancúrozásban, már ott volt köztük az előadó.

A túravezető összeterelte a fiatalokat, kezdetét vette az előadás.

Attila is ott volt a fiatalok között, a Hármashatár-hegyre kiránduló csoportban. Az előadást követő vita során tudományos szocialista felkészültsége feltűnt az előadónak. Megkérdezte a túravezetőt:

– Ki ez az ifjú?

– József Attila. Aki a Népszavába ír verseket. Nemrég jött haza Párizsból.

Először az adatgyűjtő munkaközösségben dolgozott. Aztán egy vasárnapon a Rózsika-forrásnál egy kis csomagot adott át neki a túravezető.

– Te most elszakadsz az elvtársaktól. Ezt a száz röpcédulát holnap este a Láng-gyár  kapujánál szétosztod a munkások között.” (József Jolán: A város peremén)

Elődeink sem pártirodákban üldögéltek, hanem kimentek a természetbe. Ott tartották az előadásokat is.

József Attila, a költő aktív pártmunkát végez. Azt mondták akkoriban, hogy az a kommunista, aki aktívan dolgozik. Legnagyobb költőnk röplapot osztogatott, éjszaka plakátot ragasztott, pedig éhezett és albérletről-albérletre költözött. Minden nehézség ellenére végezte a mindennapi pártmunkát.1919 után a kommunisták nem a Tanácsköztársaság vérbefojtása felett búslakodtak, nem siránkoztak, hanem nekiláttak a szocialista forradalom előkészítésének Magyarország történelmének legsötétebb időszakában, a Horthy-fasizmus idején, amikor kardlappal és kínzásokkal próbálta elrettenteni a hatalom a munkásosztályt a harctól.

Add tovább! 

Fogarasi Zsuzsanna, Népi Front budapesti titkára

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail