A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

A pedagógusok buktatják meg a kormányt?

pedagogustuntetesA Fidesz-KDNP 2010-es elsöprő választási győzelme óta politikai elemzők és a közélet iránt érdeklődők is sokat foglalkoznak a magyar politikát jellemző erőviszonyokkal, az ellenzék erőtlenségének okaival, civil mozgalmak látványos erősödésével majd semmivé foszlásával, a kormányváltás lehetséges forgatókönyvének különböző módozataival.  Elsőként a Milla és a Szolidaritás által szervezett tömegtüntetések, majd rá néhány évvel az egyetemisták tiltakozása, legutóbb pedig az internetadó elleni állampolgári fellépés mozgatta meg a társadalom kormányellenes erőit. Most a pedagógusok vonulnak ezrével az utcára.

Minden esetben felvetődött a kérdés, hogy a tüntetések vajon túlnőnek-e eredeti céljaikon, létrejön-e a kormány hatalmát megingató új politikai ellenállás? Az eddigi esetekben keserű a tapasztalat. Ezidáig minden megmozdulás elcsitult, a Fidesz-KDNP kormány a helyén maradt, az ellenzék nem tudott erőt meríteni a tiltakozások formájában testet öltő társadalmi elégedetlenségből és nem jött létre új ellenzéki formáció sem, ami egységbe kovácsolná az ellenzéki tábort. A helyzet most is hasonló a korábbi évekhez képest.

Mivel a megosztott, szürke és sok esetben hiteltelen politikusok által vezetett parlamenti ellenzék a Fidesz látható népszerűségvesztése, a kormány intézkedéseivel elégedetlen társadalmi csoportok számának növekedése ellenére sem tudta elérhető közelségbe hozni a kormányváltás reményét, felértékelődött a civil szféra és a szakszervezetek szerepe. Ahogyan korábban az egyetemisták jelentették sokak számára a friss erőt, amely legyőzhet a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, úgy most sokan a pedagógusokban látják a politikai változás alternatíváját, az Orbán utáni Magyarország jövőjét. Azonban azok, akik pedagógus-tüntetést "forradalmi helyzetként" élik meg, könnyen az illúziók és az önámítás hibájába eshetnek.

A tiltakozó tanárok, diákok és a velük szimpatizálók bátor, igazságos harcot vívnak a kormányzat voluntarista, eszeveszett, központosító,  arrogáns,  és szakmailag megalapozatlan oktatáspolitikája ellen, amely kaotikus állapotot teremtett az oktatási rendszerben, működésképtelenség határára sodorta az iskolákat és megfosztja az ifjúságot a minőségi képzés lehetőségétől. A tüntetés-sorozat konkrét célok mentén formálódik, amelyek világosan kifejezik a pedagógusok, diákok ezreinek akaratát, jogos követeléseiket. A tüntetés sorozat célja azonban (egyelőre) nem a kormány megbuktatása, hanem az oktatási rendszer haladó, demokratikus szellemiségű reformja a pedagógusok, hallgatók érdekeinek figyelembe vétele mellett. A demonstrációt  súlyos szakmai problémák, az oktatásban dolgozók elviselhetetlen helyzete váltotta ki. A  szakszervezetek és különböző diákszervezetek nyomásgyakorlással és tiltakozással próbálnak eredményt elérni a kormányzatnál. Nincsenek arra utaló jelek, hogy a pedagógusok és tanulók szétfeszítenék e keretet és politikai szintre emelnék e küzdelmet, hiszen azon a szinten már nem csak az oktatás reformjáért, hanem a politikai hatalom megszerzéséért folyó versenyben is részt kellene venniük. Ez a fajta szerepvállalás egyelőre nem célkitűzés a tiltakozó pedagógusok részéről és valószínűleg sohasem volt napirenden. Nem véletlen, hogy a tüntetések szervezői - miként a korábbi nagy tiltakozások esetében is - pártsemleges magatartást várnak el a résztvevőktől. Természetesen nem lehet kizárni annak esélyét, hogy a mostani tiltakozások talaján kibontakozik egy szélesebb körű társadalmi együttműködés, amely párt formát öltve belép a politikai arénába és új ellenzéki pólust képez a Fidesz-KDNP-vel, valamin a jelenlegi balliberális pártok tehetetlenségével szemben is.

Mit tehetünk mi, magyar kommunisták?

Tisztában  kell lennünk azzal, hogy most még nincs forradalmi helyzet. A tüntetéseknek nincs általános, rendszerellenes jellege és csekély az esély arra, hogy ezek a tüntetések elemi erővel fogják elsöpörni Orbán Viktor kormányát. De vannak a jövőre nézve bíztató jelek: megvalósulni látszik a szakszervezeti összefogás. A pedagógusok tüntetésére más ágazato k érdekvédelmi szervezetei is mozgósítanak. A szolidaritás halvány szikrája sok év után ismét megjelent. Bár a február 13-i tüntetés nagy valószínűséggel nem válik kormáybuktató demonstrációvá, de határozott, figyelmeztető ütést mér a Fidesz-KDNP hatalmára. Ebből kifolyólag úgy véljük, hogy meggyőződésünk, a 21.századi szocializmusról szóló programunk és a szolidaritás jegyében ott kell lennünk mindenütt, ahol a dolgozó emberek egy igazságos ügyért harcolnak. A pedagógusok ügye ilyen. Elmegyünk a megmozdulásukra, kifejezzük egyetértésünket és erkölcsi-politikai támogatásunkat a tanárok és diákok küzdelmével. Megbecsülést a tanároknak, emberhez méltó jövőt az ifjúságnak, szabad oktatást, szabad országot!

Cseh Miklós, Népi Front

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail