A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

Egy tüntetés margójára: párt nélkül nem megy!

 tuntetesLényegesen kevesebben vettek részt a november 17-i Közfelháborodás Napja elnevezésű kormányellenes demonstráción, mint az internetadó elleni megmozduláson, de az már tagadhatatlan, hogy elkezdődött valami, aminek pontos végkimenetelét senki sem tudja előre megjósolni. Civil kezdeményezésre ezrek vonulnak az utcára, kifejezve tiltakozásukat és felháborodásukat az ország politikai anomáliái ellen. Az országgyűlés egyetlen ellenzéki pártja sem tudta ilyen elemi erővel felhasználni a társadalom kormányellenes hangulatát.

Sokan már tapsolnak és kormányváltásról, sőt, új rendszerváltásról vizionálnak. Mielőtt tovább folytatnám gondolatmenetemet, szeretném leszögezni: pozitív fejleménynek tartom az utóbbi időszak megmozdulásait. Tisztelet jár azoknak, akik az élére álltak ennek a mozgalomnak és időt, energiát, pénzt szánnak e tiltakozások megszervezésére. DE: bármennyire is szeretnénk látni Orbánék (személy szerint pedig az egész kapitalista rendszer) bukását, nem vonatkoztathatunk el a realitásoktól, a politikai küzdelmek sajátos törvényeitől, a politika logikájától. Nem áll szándékomban demoralizálni, sem kedvét szegni annak, akik most újból reményt látnak a változásra. Kötelességemnek tartom viszont a józan, racionális gondolkodást, a politikai helyzet pontos elemzését, a tisztán látást.

Mi a fájó igazság?

A tiltakozó tömeg – épp mint a tehetetlen, impotens ellenzéki pártok – nem tudja, hogy pontosan mit akar. Vannak szlogenek, zeng az „Orbán takarodj”, „Mocskos Fidesz”, de aligha volna egy tüntető is, aki meg tudná mondani, hogy a kormány bukása után kik vezessék az országot?
Politika nincs érzelmek nélkül. Érthető és jogos az a düh, amit a nép érez a kormány iránt. A szervezők ezeket az érzelmeket kitűnően felkorbácsolták. De csupán az érzelem, Orbán-utálat kevés! Tudni kell azt is, hogy ha Orbánt nem akarjuk, akkor kit akarunk helyette? Program kell! Válaszok kellenek! Konkrét célok és tehetséges, agilis vezetők! Van közös jövőképe a tiltakozóknak? Van egységes alternatíva Orbánékkal szemben? Nincs! Nincs és nem is lehet, mert a tüntetők nagyon eltérő politikai értékrendet vallanak. A tüntetéseken egymás mellett látni a Che Geuavara-s zászlót, az EU kék zászlaját, de ott vannak a különböző antikommunista tartalmú transzparensek is. („Nem leszünk gyarmat felirat vörös háttéren fehér betűkkel sarló-kalapáccsal – utalva a szovjet időkre).

A politikai sokszínűség mellett van egy másik probléma is. A tüntetők nagyon öntudatosan civileknek tartják magukat. Bátran el is küldik melegebb éghajlatra a politikai pártokat, legyen szó ellenzékiről, kormánypártiról vagy éppen parlamenten kívüliről. Fidesztől az MSZP-n, LMP-n át a 4K!-ig az összeset. Igen, még a 4k!-t is, akiket ugyan nem kedvelek, de legalább elmondható róluk, hogy nem felelősek az elmúlt 25 baklövéseiért. Tehát a civilek utálják az összes pártot. Rendben, legyen így. De egy kérdésem mégis csak van: kik birtokolják ma Magyarországon a politikai hatalmat? A pártok! Kik versengenek folyton a hatalom megszerzéséét? A pártok! Kik vezetik az államot, ki szab irányt a gazdaságpolitikának, ki szervezi az állam, az ország életét? A pártok, egész pontosabban mindig a kormánypárt! Elgondolkodott már azon valaki, hogy ha valósággá válik az „Orbán takarodj” jelszó, véget ér Fidesz kétharmada, akkor mi lesz után? Kikből fog állni az új kormány? Melyik párt fogja adni az új kormányt? Tessék belátni azt a tény, hogy párt nélkül nem megy! Ha nem akarjuk, hogy Orbánék után a fasiszta Jobbik (az ország második legerősebb pártja) vegyen át a hatalmat, akkor bizony a civileknek abba kell hagyniuk ezt a nagy párt-utálatot. Nem lehet úgy követelni Orbánék bukását, hogy közben nem tudjunk megnevezni azt az erőt, amely új kormányt tud felállítani. Igenis kell egy párt! Pontosabban: kell egy új párt, amely szakít az elmúlt 25 évvel.

Csak egy pártnak van esélye választások során megszerezni a hatalmat. Ha pedig nem választások útján kívánják megdönteni Orbánék uralmát, ám legyen....de az ő bukások után akkor is kell egy szervezett erő, ami kormányt tud alakítani. Azaz megint csak kell egy párt. Mindig ide lyukadunk ki.

Aki szerint párt nélkül is le lehet váltani a Fidesz-KDNP-t és párt nélkül is lehet az orbáni idők után kormányozni az országot, az írjon bátran a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. címre! Érdeklődve várom a véleményeket!

Cseh Miklós

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail