A rendszer ellenzéke

A 21.századi szocializmusért

"Nem tehetem meg, hogy másokat olyan küzdelemre buzdítsak, amiben nem veszek részt."

ronaik

INTERJÚ RÓNAI KATALINNAL, A NÉPI FRONT ALELNÖKÉVEL

Hogyan látod hazánk gazdasági helyzetét?  Magyarország valóban jobban teljesít, vagy ez csak egyszerű kampányszlogen, kommunikációs trükk?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést meg lehessen válaszolni, tudni kellene, hogy mihez képest teljesít jobban az ország, és miben? Mivel ezeket nem tudjuk, így nyilvánvaló, hogy ez csak egy szlogen, kommunikációs fogás.

A 4 millió szegényt, kb. százezer éhező gyermeket, felnőttet, a hajléktalanok növekvő számát tekintve nem igazán teljesít jól az ország. A statisztikai adatok kozmetikázottak. Állítólag a munkanélküliség 10% alá csökkent, csakhogy a foglalkoztatottaknál figyelembe vettek 2-300.000 külföldön dolgozót és 150-200.000 közmunkást. Ha ezeket leszámítjuk, akkor a foglalkoztatottság kb. 3,5 millió embert jelent. A rendszerváltáskor 4,5 millió dolgozó volt, tehát még mindig hiányzik kb. 1 millió munkahely. A közmunkások bére (nettó 47 ezer Ft) az éhenhaláshoz sok, megélhetéshez kevés. Ugyancsak kevés a minimálbér: nettó 66 ezer Ft. A családi adókedvezményt teljes összegében (gyerekenként 30 ezer forint 3 gyerek esetében) csak a 300 ezer forint és afölötti jövedelemmel rendelkezők tudják igénybe venni. A rezsicsökkentés a kisebb városi, nagyközségi lakásokban havi pár ezer forint megtakarítást eredményez, a falvakban, tanyákon élők, a fával, szénnel fűtők, petróleumlámpával világítók semmit sem nyernek. Nem nyernek azok sem, akiknél már kikapcsolták a szolgáltatásokat, vagy tartozás miatt kilakoltatták őket. Ugyanakkor a nagyméretű, fűtött úszómedencével ellátott házakban lakók havonta akár 100 ezer forintot is megtakaríthatnak.

2. Mi várható a következő 4 évben gazdasági téren? Sikerülhet valamelyest javítani az ország gazdasági teljesítményét, vagy csak tűzoltásra képes a kormány?

A gazdaság a járműalkatrész-gyártáson, összeszerelésen, bérmunkán alapszik, azaz egy lábon áll. Ráadásul a járművek több ezer alkatrészéből csupán néhány tízfélét gyártanak Magyarországon. Az export 92%-ka ehhez a területhez kapcsolódik, ami nem szerencsés. Ezen cégek kapacitása nem növelhető a végtelenségig. Most kezdik újraépíteni az élelmiszeripart, de kérdéses, hogy sikerül-e? A mezőgazdaság teljesítménye az időjárástól függ, ami bizonytalan. A költségvetés adóssága 2010 óta nőtt: 21.000 milliárdról 24.000 milliárdra és eltűnt a magánnyugdíj-pénztáraktól átvett 3.500 milliárd Ft. Tehát nem hiszem, hogy a következő 4 évben nagyobb fejlődés lesz az országban. Az eddig megvalósult beruházások nagy része –főterek, kerületek átépítése, felújítása- nem a fejlődést szolgálják. Sokkal valószínűbb a tűzoltás.

Ha megkérdezzük az utca emberét, hogy melyek ma Magyarország legégetőbb gondjai, elsőként a munkanélküliséget említenék. Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy új munkahelyek jöjjenek létre?

A munkanélküliség jelentős csökkentéséhez, majd megszüntetéséhez a következő lépéseket javasolnám. Először is, évente több tízezer állami és önkormányzati lakást kellene felépíteni, valamint állami és önkormányzati támogatás révén szükséges volna a már meglévő lakásállományt korszerűsíteni, energia-hatékonnyá tenni. Ezáltal munkahelyek jönnek létre az építőiparban, az építőanyag-iparban és az energiaiparban, raádásul a rezsi is alacsonyabb lenne. Másodszor, meg kell vizsgálni, hogy a bezárt gyárak, üzemek, bányák újranyithatók-e, milyen feltételekkel lehet bennük megindítani a termelést? Harmadszor, ösztönözni kell a kisvállalkozások szövetkezését mind a mezőgazdaságban, mind az iparban. Ez gazdaságosabbá tehetné a termelést, nőne a bevétel, amiből nagyobb részt lehetne fejlesztésre fordítani. Negyedszer, a parlagon heverő földeken állami gazdaságokat kell létrehozni, nagyobb arányban kell támaszkodni a megújuló energiaforrások hasznosítására. Magyarországon egykor virágzott a könnyűipar. Miért ne lehetne újra élelmiszer-feldolgozó üzemeket létrehozni? Nem utolsósorban pedig növelni kell a lakosság jövedelmét, hogy legyen, aki megveszi a megtermelt árukat. E cél elérése érdekében az átlagjövedelem alatti kereseteket adómentessé lehetne tenni. Nyílván sokan felvetik, hogy honnan vesszük ezekhez a programokhoz pénzt? Erre van néhány ötletem: az adósságszolgálat (az adósság törlesztése) összegének csökkentése, vagyonadó kivetése az 50 millió forint feletti vagyonokra, progresszív személyi jövedelemadó bevezetése, hogy néhány példát említsek.

A magas államadósság szintén gazdasági nehézségeink forrásai közé tartozik. Láthatóan sem a mostani, sem pedig a szocialista-liberális kormány nem tudott mit kezdeni a problémával. Milyen megoldást tartanál célravezetőnek?

Az adósság csökkentése csak úgy történhet meg, ha leülünk tárgyalni a hitelezőkkel, és elérjük, hogy legalább az adósság felét engedjék el. A másik dolog, amit meg kell oldani, az a devizahitelek ügye: ugyanis minden devizában felvett hitelért az állam garanciát vállal, és a külső államadósság részét képezi, azaz az államnak (közvetve minden adózó állampolgárnak) kell finanszíroznia (a teljes összeg visszafizetéséig). A devizahitel-probléma megoldása tehát össztársadalmi érdek, hiszen közvetve vagy közvetlenül minden állampolgár a kárát látja.

A Népi Front a gazdaság radikális átalakítását képviseli.  Pontosan milyen irányú változtatásokat tartalmaz a párt programja? Miben különbözik ez a program az MSZP vagy a Munkáspárt programjától?

Az MSzP-nél nem találtam programot, csak olyan szlogeneket, hogy egy-egy téma esetén visszacsinálnák azt, amit a FIDESZ az elmúlt 4 évben csinált. A lakosság nagy részének gondjait ez nem oldja meg. A Munkáspárt programjával az a gond, hogy ők a tőkét (elnagyoltan a pénzt) akarják korlátozni, nem pedig a pénz tulajdonosát, a tőkést. Ezt a korlátozást pedig úgy akarják megoldani, ahogy a FIDESZ: magas adóval. A dolgozó emberek szempontjából ez valójában káros koncepció, hiszen nem változtat alapvetően a tőkés rendszeren. A marxizmusnak mond ellent azt is, amikor a Munkáspárt különbséget tesz a külföldi kizsákmányoló, multinacionális vállalat és a magyar kizsákmányoló nagyvállalat között. Nekünk, hétköznapi embereknek teljesen mindegy, hogy a magyar felső tízezer, vagy pedig a német, francia stb. burzsoázia zsigerel ki. Ahogy marxista elődeink mondták egykor, a tőkének nincs nemzetisége.

Mint az új kommunista párt alelnöke, Te magad aktívan részt veszel a Népi Front munkájában. Nem gondolod úgy, hogy lehetetlen küldetésre  vállalkoztál? Nem érné meg jobban visszavonulni a magánélet kényelmébe, mint ahogyan ezt tették sokan, akik kiléptek a Munkáspártból?

Gyerekkorom óta részt veszek a mozgalomban, azért, mert meggyőződésem, hogy a szocialista rendszer a többség érdekeit képviseli, megszünteti az ember ember általi kizsákmányolását. Csak ez a rendszer biztosítja az emberek számára az általam alapvetőnek tartott emberi jogokat: a megélhetéshez, lakáshoz, munkához, kultúrához való jogot. Ez a rendszer nem valósul meg magától, ezért küzdeni kell. Nem tehetem meg, hogy másokat olyan küzdelemre buzdítsak, amiben nem veszek részt.

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

csatlakozznf1

Facebook Twitter RSS Feed 

Lájkoljon minket a facebookon!

Megmozdulások

frontoldallogo
szolidaritasialap


 

redmail